Drikker du kaffe om morgenen? Så bør du også drikke et glas af dette

Sundhed

11/05/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

For mange af os er en morgen uden kaffe utænkelig, men vi bør også hælde noget andet i kroppen.

Når du først har taget den første tår af koffein, er der et smil på dine læber, en fjeder i dine skridt, og du er klar til at tage kampen med verden op.

Men vidste du, at du bør følge din morgenkaffe op med et glas vand?

Hvis du nogensinde har besøgt Italien, har du måske set, at kaffe serveres med netop et glas vand. Idéen er, at det er en fremragende smagsrenser, hvilket betyder, at du virkelig kan nyde den lækre espresso.

Men der er også en sundhedsmæssig grund til det.

Et spørgsmål om væskebalance

Lægen Dr. Philippa Kaye forklarer: "Koffein i sig selv er vanddrivende, hvilket betyder, at det får dig til at tisse, og selvom mængden af vand i en kop te for eksempel måske kompenserer for det, vil jeg også sige, at det er værd at drikke et glas vand samtidig."

Grundlæggende handler det om at forblive hydreret. "Det vigtigste er, at du drikker tilstrækkeligt med vand for at erstatte alle de væsker, der går tabt gennem urin, sved og fordøjelse. Ved at drikke vand er du mindre tilbøjelig til at blive dehydreret, og selv en mild dehydrering kan påvirke din fysiske og mentale præstation," forklarer Kaye og fortsætter:

"Du vil føle dig mere vågen, det forbedrer fordøjelsen og hjælper med at forhindre forstoppelse. Det hjælper også din forbrænding."

Behøver ikke være det første

Philippa siger, at selvom det er sundere at drikke vand om morgenen i stedet for en koffeinholdig drik, er det lidt af en myte, at du nødvendigvis skal drikke vand som det første om morgenen.

"Nogle mennesker kan for eksempel have gavn af at drikke et glas mælk, fordi det indeholder protein og fedt, og måske kan de ikke spise mad om morgenen," siger Dr. Philippa.

"Vand er ikke den eneste væske, du kan indtage, og koffein er ikke forfærdeligt. Det vigtigste er, at du drikker noget." 

Kilde: Metro