Disse 5 sygdomme kan skjule sig som en forkølelse

Sundhed

26/12/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Mia R.

Måske tror du bare, du er forkølet, og det kan også sagtens være. Men kender du de 5 sygdomme, der ofte gemmer sig bag en forkølelse?

Mens de fleste af os kender symptomerne på en forkølelse – løbende næse, stoppet næse, nysen og hoste – kan det være svært at skelne mellem en almindelig forkølelse og noget mere alvorligt.

Ifølge Boots' overordnede farmaceut Claire Nevinson har de tendens til at være milde og kommer gradvist. De påvirker oftest de øvre luftveje, herunder halsen og næsen, og folk begynder normalt at føle sig bedre inden for en uge eller to.

Men hvis symptomerne varer over tre uger, kan det være tegn på noget mere alvorligt, som influenza.

1. Influenza

Influenza symptomer rammer ofte hele kroppen pludseligt. "De vil sandsynligvis være mere alvorlige og vare længere end en forkølelse," tilføjer Claire. Med influenza er du mere tilbøjelig til at lide af pludselig feber, muskelsmerter og smerter, sved, følelse af udmattelse og en tør og brystet hoste.

Influenza kan også påvirke dit fordøjelsessystem og kan få dig til at føle dig syg, kaste op, miste appetitten eller have diarré.

2. Covid

Covid-symptomer har for nylig ændret sig; den virale sygdom ligner nu mere en forkølelse end influenza, siger eksperter. Der har også været en stigning i tilfælde med eksperter, der advarer om, at den nuværende stamme er særligt 'afvigende'.

Sygdommens tidligere karakteristiske tegn, som tab af smags- eller lugtesans, en hakkende hoste og åndenød, er blevet mindre almindelige.

3. Sinusinfektion

Sinusitis, eller en sinusinfektion, er en hævelse af bihulerne, der normalt skyldes en forkølelse eller influenza. Ifølge NHS forårsager det ansigtssmerter, hvilket er forskelligt fra både en forkølelse og influenza, men andre symptomer kan overlappe, som en løbende næse eller feber.

4. Bronkitis

Bronkitis, ligesom mange virale virusser, begynder med en hoste, generel træthed og lav feber. En forkølelse kan potentielt udvikle sig til bronkitis, undertiden kendt som en brystforkølelse. Ifølge NHS sker det, når en luftvejsinfektion i de øvre luftveje, som en forkølelse, rejser til en nedre luftvejsinfektion, specifikt bronkierørerne – de luftveje, der fører luft til dine lunger.

5. Hvid lungebetændelse

Lungebetændelse er undertiden kaldet 'hvid lungebetændelse' på grund af de hvide områder på lungerne, der vises under røntgenbilleder af brystet. Lungebetændelse er en anden infektion i dine lunger, men i stedet for bronkierørerne får du det i små luftsække kaldet alveoler. Bronkitis kan potentielt udvikle sig til lungebetændelse.

Værd at huske ...

Det er vigtigt at være opmærksom på, hvornår en almindelig forkølelse måske er noget mere alvorligt. Symptomer, der varer længere end tre uger eller er mere alvorlige end en standard forkølelse, kan være tegn på noget mere alvorligt som influenza, COVID-19, sinusinfektion, bronkitis eller lungebetændelse. Det er vigtigt at søge lægehjælp, hvis du er i tvivl eller bekymret for dine symptomer.

Kilde: The Sun