Diætisk afslører: At drikke rødvin kan reducere risikoen for diabetes hjertesygdomme

Sundhed

14/08/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Kathrine Frich

Det kan faktisk gavne på flere parametre at drikke rødvin.

At drikke rødvin kan faktisk gavne dit helbred, ifølge ernæringsekspert Michael Mosley.

Det skriver Daily Record

Diætlægen talte om sundhedsvirkningerne af et glas rødvin eller to under sin BBC-podcast opkaldt efter hans bedst sælgende bog Just One Thing, der beskriver de potentielle positive fordele ved at inkludere den alkoholiske drik i din kost.

Forbedre generelt helbred

Michael forklarede, at rødvin kan resultere i sundere blodsukkerniveauer, hvilket mindsker risikoen for at udvikle type 2-diabetes.

Kolesterol kan også blive positivt påvirket af rødvin, og tarmen kan også se tegn på forbedring, hvis rødvin indtages i moderate mængder i løbet af ugen.

Det betyder, at hvis du skifter din almindelige G&T eller pint øl ud med en lille rødvin, kan dit generelle helbred forbedres. For at forklare årsagerne bag de potentielle sundhedsmæssige fordele sagde Michael:

"Rødvin indeholder en særlig høj mængde polyfenoler. Polyfenoler er forbindelser produceret af planter, der har flere gavnlige virkninger. Indtagelse af flere polyfenoler kan sænke blodtrykket, reducere risikoen for hjertesygdomme, sænke kolesterol og endda gavne din tarm."

Sundhedseksperten gjorde det klart, at alkohol ikke er godt for dig generelt, og gjorde det klart, at hans råd er ikke at begynde at drikke rødvin, hvis du i øjeblikket helt afholder dig fra alkohol.

Forskningen bag

Imidlertid har forskellige undersøgelser identificeret de potentielle fordele ved rødvin, i moderation.

I Israel omfattede forskningen i 2015 224 diabetikere tilfældigt fordelt til enten at drikke et mellemstort glas rødvin, et glas hvidvin eller et glas mineralvand til deres aftensmåltid hver nat i to år.

Undersøgelsen viste, at de, der drak rødvin, kom ud i toppen, med betydelige forbedringer af deres kolesteroltal samt forbedret søvn.

Det viste sig også, at nogle rødvinsdrikkere havde en sundere blodsukkerkontrol.

En lignende undersøgelse i Spanien viste også, at indtagelse af rødvin forbedrede kroppens reaktion på insulin, hvilket resulterede i evnen til at fjerne sukker fra blodet hurtigere. Derudover var et glas rødvin med mad forbundet med en 14 procent lavere risiko for at udvikle type 2-diabetes.

Godt for tarmen

Rødvin viste sig dog kun at være gavnlig, hvis den blev drukket med måde og til et måltid. Michael forklarede:

"Undersøgelser viser, at rødvin til et måltid er meget bedre for dig end at have det på andre tidspunkter."

Rødvin kan også hjælpe tarmen ved at booste vores mikrobiom.

Professor i epidemiologi ved King's College London, Dr. Tim Spector, resultater fra data indsamlet fra næsten 5.000 mennesker.

Han sagde: "Det, vi fandt, var, at rødvinsdrikkere havde et sundere, mere forskelligartet tarmmikrobiom end ikke-drikkere. Og generelt havde alkoholdrikkere værre mikrobiomer end ikke-drikkere."

Eksperten tilføjede simpelthen "rødvin kan faktisk - i små, beskedne mængder - være godt for vores tarme. Det er det faktum, at vin kommer fra druer, og i skindet på druen er der disse forsvarskemikalier kaldet polyfenoler."