Dette sker der med din krop bare 3 uger efter, du kvitter smøgerne

Sundhed

31/03/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Drømmer du om at droppe den dårlige vane?

Mange mennesker går og drømmer om at kvitte cigaretterne, og hvis du skal bruge lidt ekstra motivation til rygestoppet, så er det måske værd at vide, hvor hurtigt det faktisk gør en forskel i din krop.

Virkningerne af at holde op med at ryge begynder allerede 20 minutter efter din sidste cigaret, hvor din puls begynder at vende tilbage til normal. Dine iltniveauer begynder at komme sig efter otte timer, og efter to dage er al dvælende kulilte skyllet ud af din krop.

Fordelene ved at holde op er unægtelig det værd, men dermed ikke sagt, at det er nemt.

De første dage

De første tre dage er intense, og på den tredje dag efter at holde op med at ryge oplever mange tidligere rygere ubehag ved fysisk abstinens.

Symptomer på denne abstinens kan omfatte influenzalignende symptomer, irritabilitet, angst, søvnløshed og øget appetit, forklarer Very Well Mind, så det bliver ikke behageligt.

Du kan være med til at lindre abstinenserne ved at spise fem små måltider om dagen, drikke masser af vand, gå en tur og tage en hurtig lur, men forhåbentlig begynder trangen at aftage omkring tre til fire uger efter, at du har holdt op.

I mellemtiden bemærker NHS (den britiske sundhedsstyrelse), at inden for to til 12 uger efter ophør vil blodet pumpe igennem til dit hjerte og muskler mere effektivt.

3-ugers-grænsen

Hold fast i dit nye røgfri liv, og efter tre uger vil de fleste mennesker, der holder op, have klaret sig gennem chokket ved fysisk tilbagetrækning.

Din krop vil have overvundet det fysiske behov for nikotin, selvom det måske ikke føles sådan i dit sind som et resultat af psykologisk tilbagetrækning, som kan få dig til at føle, at du har lyst igen.

For at hjælpe med at ignorere trangen råder Very Well Mind til at skrive ned grundene til, at du holder op for at undgå at 'romantisere' rygning, samt at fokusere på mere sunde eller produktive tanker.

Identificer de triggere, der giver dig lyst til at tage en cigaret, så du kan være forberedt på at tackle dem, og sørg for at være tålmodig med dig selv. Du kan også søge støtte fra onlinegrupper eller venner.

Husk, at efter tre måneder vil enhver hoste, hvæsen eller vejrtrækningsproblemer være bedre, og efter et år uden en cigaret vil din risiko for hjerteanfald være halveret sammenlignet med en ryger.

Efter 10 år vil din risiko for at dø af lungekræft være halveret sammenlignet med en ryger, så selvom det er hårdt, er vedholdenheden det værd!

Kilde: LadBible