Dette er, hvad snooze-knappen på dit vækkeur gør for dit helbred, og hvordan du stopper det

Sundhed

01/04/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Liam T.

Tiden med vækkeure er stort set forbi, og selv clockradioer og digitale vækkeure har givet plads til vores smartphones. Og den enhed har en meget fristende funktion: snooze-knappen.

Det skriver Tips & Tricks

På de fleste enheder er dette indstillet til ti minutter. Dit vækkeur ringer, du trykker på ’snooze’ og efter ti minutter bliver du vækket igen. Det giver dig en skøn følelse, som om du kan sove lidt længere. Desværre er dette ikke godt for dit helbred, så du må hellere aflære det.

Snooze

Snooze involverer at indstille et vækkeur, hvor du har en snooze-knap. Ved at trykke på (eller stryge) denne knap forsinkes alarmen med fem, ti eller femten minutter.

Imellem tiden hvor disse alarmer ringer, kan du få en god søvn, også kaldet snoozing. Mange mennesker elsker dette, og selv vi på redaktionen har været for sent på arbejde, fordi vi trykkede på snooze-knappen én gang for meget. Desværre for os, ifølge videnskabsmænd, er snoozing slet ikke godt.

Søvnkvalitet

De lure, du tager mellem alarmerne, er så små, at de faktisk ikke gavner dig. Du afbryder din lange, dybe søvn ved at tage en masse små lure, i stedet for at vågne. Så ville du føle dig mere søvnig og vågne op sløv og træt. I Margriet forklarer søvnekspert Alies Coster: ”I den tid du slumrer, er din søvnkvalitet ikke god nok til at bidrage til genopretning af din krop og hjerne. Det er fordi din søvn afbrydes hver gang."

Så det er bedre for dig at indstille dit vækkeur, til, når du virkelig skal op. På den måde kan du sove så længe som muligt og nyde en dyb søvn. I det lange løb får det dig til at føle dig mere frisk. Du løber også en øget risiko for kræft og hjerte-kar-sygdomme, hvis du ikke får nok søvn eller søvn af dårlig kvalitet.

Med den følgende trin-for-trin-plan kan du aflære din snoozing-vane.

1. Nok søvn

Præcis hvor meget søvn du har brug for, er personligt. I gennemsnit har voksne brug for syv til ni timers søvn om natten. Gå i seng til tiden, så du faktisk har fået nok søvn, så snart din alarm går i gang.

2. Søvnrytme

Det bedste for dit generelle velbefindende er at holde en stabil søvnrytme, selv i weekenden! Så gå i seng samme tid hver aften og stå op samme tid hver dag. Din krop vil vænne sig til denne rytme og vil allerede vågne på det tidspunkt, du skal vågne op. Er du virkelig en snoozer? Forsøg så at gå i seng en halv time tidligere, end du er vant til, så din krop får nok søvn alligevel.

3. Flyt dit vækkeur

Tving dig selv til at vågne ved at stille dit vækkeur eller telefon på den anden side af soveværelset. Du skal ud af sengen nu for at slukke vækkeuret. Og godt, når du først er oppe, kan du lige så godt faktisk stå op. På den måde risikerer du ikke at falde i søvn, efter din alarm er gået.

4. Nyt vækkeur

Vågner du ikke ordentligt op, fordi det er mørkt i dit soveværelse? Så kan du måske have gavn af et wake-up lys. Vågner du meget søvnig hver dag? Download derefter en app, der beder dig om at løse et puslespil, før det slukker, såsom "I Can't Wake Up"-appen.

5. Forbered din morgenmad

Bestik dig selv med en dejlig morgenmad og en kop te eller kaffe! Sæt en dejlig morgenmad i køleskabet aftenen før, som du kan spise med det samme. Lav dig selv en kop kaffe eller te og giv dig selv et øjebliks fornøjelse om morgenen.

6. Udnyt tiden

Sørg for, at du rent faktisk har noget at lave om morgenen, uanset om det er arbejde eller motion. Dette vil simpelthen forhindre dig i at ligge længere end nødvendigt. Held og lykke!