Derfor har du dårlig ånde om morgenen - og det kan du gøre ved det ifølge tandlaege

Sundhed

29/03/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Kathrine Frich

De fleste af os har oplevet at vågne op med dårlig ånde.

Vi ved alle, hvor vigtigt det er at børste tænder, når vi står ud af sengen.

Det skriver Mirror.

Ud over at det er en god hygiejnepraksis og hjælpe med at holde vores tænder i topform, hjælper det også med at fordrive den grimme morgenånde, som vi alle har, når vi vågner op.

Videnskabelige grunde

Det er noget vi alle beskæftiger os med, men nogle af os har det værre end andre.

Ifølge en tandlæge er der et par videnskabelige grunde til, at din ånde kan lugte meget værre om morgenen end din partners, og heldigvis betyder det også, at du kan finde ud af, hvordan du kan forbedre dit morgenånde.

Læge Richard Marques siger, at de mest almindelige årsager til dårlig ånde om morgenen inkluderer dårlige mundhygiejnerutiner, dehydrering, at spise eller drikke stærkt lugtende fødevarer eller væsker og tør mund.

Gode råd

Dr. Marques sagde, at den mest almindelige faktor ved dårlig morgenånde er tør mund, som kan være forårsaget af at "sove med åben mund".

Dette skyldes, at spyttet i din mund tørrer op og gør det muligt for bakterier at "klistre til dine tænder og tandkød" i stedet for at blive vasket væk, hvilket betyder, at din ånde lugter værre, når du vågner.

Hvis du oplever, at du vågner op med dårlig ånde, er der måder, hvorpå du kan tackle hver af de potentielle årsager, herunder at bruge næsespray til at forsøge at hjælpe dig med at trække vejret gennem din næse om natten i stedet for din mund.

Dr. Marques udtalte også, at tandværktøjer såsom en tungeskraber kan forhindre bakterieopbygning og "holde din tunge ren".

God mundhygiejne

At forblive hydreret og følge en sund og afbalanceret kost kan også "mindske chancerne" for dårlig morgenånde, samtidig med at opretholde et "godt niveau af mundhygiejne" er også nøglen.

Det betyder, at du skal børste dine tænder to gange om dagen, bruge tandtråd regelmæssigt og bruge mundskyl.

Tandlægen tilføjede:

"Hvis dårlig ånde varer ved og strækker sig længe efter morgenen i et antal uger, kan dette være et tegn på helbredsproblemer, der kræver lægehjælp, såsom problemer med dine tænder eller tandkød, der kunne være tandkødssygdomme, huller i tænderne og infektioner. Regelmæssige ture til tandlægen kan forhindre problemer i at gå ubemærket hen og forhindre langvarig dårlig ånde."