Denne ukrudtsplante kan være det nye vidundermiddel mod rynker

Sundhed

03/04/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Emil B.

Forskere har fundet en ny potentiel ingrediens til at beskytte huden og holde rynkerne væk, i en plante som normalt ses som ukrudt.

Ny ingrediens findes i ukrudt

Ny forskning viser at ekstrakter fra skræppe-brodfrø kan beskytte huden, fremme sårheling og holde rynkerne væk.

Frugten af skræppe-brodfrø, som vokser over hele verden og ofte betragtes som skadeligt ukrudt, indeholder også antioxidanter og anti-inflammatoriske stoffer, som kan være med til at beskytte huden, viser ny forskning.

Forskerne fandt ud af, at sammensætninger i plantens spidse frugter reducerede skader fra UVB-stråler og fremskyndede sårheling i laboratorietests af celler og væv. Ekstrakter af skræppe-brodfrø ser også ud til at påvirke produktionen af kollagen, som er et protein, der giver huden dens elasticitet og forebygger rynker.

"Vi fandt ud af, at skræppe-brodfrøens frugt har potentialet til at beskytte huden og hjælpe med at øge produktionen af kollagen," sagde Eunsu Song, som har en doktorgradskandidat ved Myongji University i Sydkorea, og udførte forskningen med Myongji University Professor Jinah Hwang. "I denne forbindelse kunne det være en god og nyttig ingrediens i cremer eller andre kosmetiske produkter. Det vil sandsynligvis også have et godt samspil med andre effektive stoffer i hudpleje, såsom hyaluronsyre eller retinsyre, som er gode mod aldring."

Forskerne advarer:

Forskere advarede dog også om, at høje doser af ekstrakter fra skræppe-brodfrø-frugten kan være skadeligt, og yderligere forskning er nødvendig for at finde ud af, hvordan man bedst bruger det sikkert i kosmetiske eller farmaceutiske produkter.

"I de spidse kanter på skræppe-brodfrøfrugten er også en giftig bestanddel, carboxyatractylosid, som kan være skadelig for leveren, sagde Song. "Skræppe-brodfrø viste et potentiale som et kosmetisk middel ved at øge kollagenproduktionen; men det viste dog også negative resultater i højere koncentrationer. Derfor er det meget vigtigt at finde den rette koncentration, og det vil være nøglen til udførelsen af skræppe-brodfrøfrugtekstrakter i kosmetikkens verden."

Nu planlægger forskerne at undersøge de biologiske mekanismer yderligere, og udføre eksperimenter for at udforske måder til at tilpasse ekstrakterne af skræppe-brodfrøfrugten til sikker brug i kosmetiske produkter.