De 7 grunde til for ofte tissetrang – og hvad du kan gøre ved det

Sundhed

16/12/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Emil B.

Hvad nu hvis behovet for at tisse ofte er et konstant problem? Dr. Babak Ashrafi fra Superdrug Online Doctor har kastet lys over de mulige årsager.

De fleste mennesker, især når de bliver ældre, har på et tidspunkt haft behov for at tisse mere end normalt.

Mens der som regel er en simpel forklaring, som for eksempel at have drukket for meget væske, har nogle mennesker måske bemærket den irriterende følelse hyppigere end normalt.

Hvad hvis behovet for at tisse meget er et konstant problem? Skal du bare acceptere det, måske betragte det som en uundgåelig del af aldring, eller bør du få det tjekket af en læge?

"Bekymringer om øget hyppighed af vandladning er noget, der ofte bliver udtrykt af patienter og kan være bekymrende," siger Dr. Babak Ashrafi fra Superdrug Online Doctor.

"Det er vigtigt viden, at en stigning i behovet for at tisse kan indikere en række problemer, så det er klogt at søge råd fra en sundhedsprofessionel."

Så hvad kan årsagerne være?

Diabetes

Ashrafi siger: "Diabetes kan forårsage øget vandladning på grund af forhøjede blodsukkerniveauer. Nyrerne arbejder med at eliminere overskydende sukker gennem urinen, hvilket fører til øget tørst."

Ifølge Diabetes UK (Den britiske version af Diabesforeningen) skyldes trangen til at drikke mere væske, at kroppen kan dehydrere som et resultat af denne proces. Så hvis du pludselig tisser mere og også er meget tørstig, er det en god ide at få tjekket dine blodsukkerniveauer.

Andre tegn på diabetes, tilføjer Ashrafi, kan omfatte "uventet vægttab og træthed".

Infektioner

Infektioner som fx blærebetændelse irriterer blæren og urinrøret, hvilket medfører et hyppigt og presserende behov for at tisse, forklarer Ashrafi.

Han siger, at yderligere tegn på blærebetændelse inkluderer smerter eller en brændende fornemmelse under vandladning samt uklar eller stærkt lugtende urin.

Milde, korte urinvejsinfektioner kan nogle gange forsvinde af sig selv, især hvis du holder dig godt hydreret.

Men se en læge, hvis det er første gang, du oplever disse symptomer, de forværres eller ikke forsvinder efter et par dage, eller hvis du bemærker en stigning i smerte og andre bekymrende symptomer, såsom feber eller generel ubehag. Enhver, der bemærker blod i deres urin, bør se deres læge.

Forstørret prostata

Godartet forstørrelse af prostata (BPE) er meget almindelig hos mænd over 50 år - selvom det lejlighedsvis kan påvirke yngre mænd også - og Prostate Cancer UK (PCUK) understreger, at det ikke skyldes kræft og heller ikke øger risikoen for at få sygdommen.

Det betyder grundlæggende set, at prostata - en lille valnød-størrelse kirtel placeret mellem en mands blære og endetarm - er blevet større, hvilket kan få mænd til at føle, at de skal tisse mere – især om natten.

PCUK siger, at omkring en tredjedel af mænd over 50 år har urinvejssymptomer, og den mest almindelige årsag er BPE.

"Forstørret prostata kan blokere urinrøret og forårsage vanskeligheder med at starte eller stoppe vandladning og resultere i en svag urinstråle, hvilket derefter bidrager til en stigning i hyppigheden af vandladning," forklarer Ashrafi.

Den gode nyhed er, at BPE kan håndteres - du behøver ikke bare acceptere det. Så søg råd hos din læge. De kan også vurdere, om der bør udføres yderligere tests.

Overgangsalderen

Mange kvinder, der går gennem overgangsalderen, rapporterer at have behov for at tisse mere presserende, og NHS rapporterer, at omkring 70% af kvinder siger, at deres urininkontinens begyndte efter deres sidste menstruation. Dette er forbundet med en udtømning af østrogen i urinvejene og vaginaen. Ashrafi siger:

"Overgangsalderen medfører hormonelle ændringer, der kan påvirke det urinære system. Vaginal tørhed, hedeture og humørsvingninger kan ledsages af en øget hyppighed af vandladning."

Gynækologiske problemer

"Gynækologiske problemer kan være ledsaget af behovet for at tisse mere," siger Ashrafi og tilføjer: "En anden årsag til øget vandladning hos kvinder kan være gynækologiske problemer såsom bækkenpine, unormal blødning og ubehag under samleje. Disse kan føre til ændringer i blærefunktionen og resultere i en øget trang til at tisse."

Hold styr på dine symptomer og konsulter din læge. Du kan have brug for yderligere tests for at udelukke eventuelle underliggende årsager samt rådgivning til at håndtere symptomer.

Problemer med bækkenbunden

Svage eller beskadigede muskler i bækkenbunden, der er musklerne, som strækker sig fra bunden af bækkenet, hos både mænd og kvinder kan føre til øget vandladning.

Ashrafi forklarer: "Problemer med bækkenbunden, såsom svaghed eller dysfunktion, kan føre til inkontinens og vanskeligheder med at kontrollere afføring. Disse problemer kan bidrage til en stigning i vandladningens hyppighed."

For kvinder kan dette være forbundet med fødsel, alder og hormonelle ændringer. Men alle kan potentielt blive påvirket - det kan også følge efter en skade eller andre sundhedsproblemer, for eksempel.

Den gode nyhed er, at der er enkle bækkenbundsøvelser, der er bevist at hjælpe. Tal med din læge eller fysioterapeut for rådgivning.

Aldring

Ashrafi siger: "Aldring kan føre til gradvise ændringer i blærefunktionen, hvilket resulterer i reduceret blærekspansion og svækkede bækkenmuskler, hvilket så kan bidrage til en højere hyppighed af vandladning."

Kilde: DailyRecord.