Dårligt humør og ledsmerter: 7 advarselstegn, der kan betyde, at der er noget galt med dine hormoner

Sundhed

17/07/2023

Foto: Pexels @Liza Summer
Foto: Pexels @Liza Summer

Skrevet af Katrine Lykke

Særligt kvinder oplever, at deres hormoner kommer ud af balance.

Vi oplever alle af og til at have ondt et sted i kroppen, eller at humøret er lavt, men mange af disse ”normale” symptomer kan have en hormonel forklaring.

Det skriver Express.

Ifølge Wellness-ekspert Elissa Corrigan kan der faktisk ligge en hormonel ubalance bag en række ubehagelige symptomer.

Lavt humør, angst og ledsmerter

Et af de vigtigste tegn på en hormonel ubalance er ifølge eksperten lavt humør og angst, hvilket på sigt kan være ødelæggende for både dig og dine relationer.

Kvinder, der føler sig særligt trætte og slidte under deres menstruation eller efter de er gået i overgangsalderen, kan ofte lide af en hormonel ubalance: "Lavt østrogen kan være synderen," forklarer eksperten.

Østrogen menes nemlig at "holde betændelse i skak", og lave niveauer af hormonet kan derfor være årsagen til fx ledsmerter.

Homonelle ubalancer kan også føre til lav libido, hvor lysten til sex forsvinder, samt til et svækket immunsystem, hvor du oftere bliver syg.

Hjernetåge og hormoner

Et advarselstegn, der også kan betyde, at dine hormoner er i ubalance kan være ”hjernetåge”, hvor du får svært ved at tænke klart.

Her kan østrogen igen være synderen, da hormonet er helt afgørende for sund kognition, hukommelse og koncentration.

Hormonel ubalance kan også føre til forhøjet blodtryk, som kan forårsage hjertesygdomme.

Del dine symptomer med lægen

Hormonel ubalance kan heldigvis udbedres.

Du skal dog passe på med selv at eksperimentere for meget med diverse kosttilskud og håndkøbsmedicin, medmindre du er sikker på, præcis hvilket hormon der er ude af balance.

Tal derfor i stedet med din læge og del dine bekymringer og symptomer, så du får den bedste hjælp til at komme tilbage i balance igen.