Mulig ny behandling for nerveskader og Parkinsons: Bordtennis på ”recept”

Sundhed

25/02/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Kenn C.

Der kommer større fokus på ikke længere kun at stole på medicinen.

Patienter med nerveskader måske i fremtiden få bordtennis som en del af deres behandlingsplan.

Denne gamle kending inden for bat- og boldspil, har vist sig at reducere symptomer på både multipel sklerose (MS) og Parkinsons sygdom.

Begge sygdomme er uhelbredelige og medfører, at vitale nerver nedbrydes over tid, hvilket betyder, at patienten bliver svagere og stivere, som de mister kontrol over deres muskler.

Forbedrer koordination og muskelstyrke 

Bordtennis forbedrer hånd-øje koordination og muskelstyrke, som begge er funktioner der rammes hårdt af disse degenerative sygdomme.

Dr. Antonio Barbera, der selv blev diagnosticeret med MS i 2016, har spillet bordtennis i årevis og kører nu et klinisk forsøg for at bevise dets medicinske fordele.

"Jeg tror, det har potentialet til at revolutionere MS-terapi," siger han. "Bordtennis udfordrer virkelig vores hjerne meget mere end nogen anden aktivitet, fordi det er så hurtigt." 

Dr. Barbera insisterer på, at sporten kan forbedre mobilitet, balance, fleksibilitet og styrke hos dem med MS. I hans studie vil patienter spille to timer om ugen. 

Potentiel hjælp for MS-patienter 

Caitlin Astbury fra MS Society siger: "Der er en reel mulighed for, at bordtennis kan hjælpe folk med MS."

En separat undersøgelse fra 2020 fandt, at personer med Parkinsons sygdom oplevede signifikant forbedring i tale, skrivning og gang efter fem måneder med regelmæssig bordtennisspil. 

Britiske læger opfordres til at ”udskrive” flere ”aktivitetsrecepter” - at fortælle patienter at holde sig sunde med aktiviteter som havearbejde, maling, madlavning og sport i stedet for kun at stole på medicin.

Bordtennis kan altså være en spændende tilføjelse til paletten af behandlingsmuligheder for patienter med nerveskader og Parkinsons.

Hvad ville du sige til at få den slags aktiviteter på "recept", når du besøger lægen?

Kilde: The Sun