Bleg hud og 8 andre symptomer på, du mangler D-vitamin

Sundhed

23/04/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Kathrine Frich

Der er flere mennesker, der mangler D-vitamin, end man skulle tro.

Hvis du er træt, føler dig øm og ikke sover godt, kan det være tegn på D-vitaminmangel. Skotter kan efterlades mangler i det næringsstof, vi typisk optager fra solen. D-vitamin er vigtigt for at vedligeholde calcium og holde vores knogler og muskler sunde, men det kan være sværere at få nok om efteråret og vinteren.

Det skriver Mirror.

'Solskinsnæringsstoffet' hjælper kroppen med at optage og bruge calcium og fosfor, som er afgørende for at bevare stærke og sunde knogler og tænder, samt støtte hjertet.

De 9 symptomer

D-vitamin er også vigtigt for blodpropper, styrkelse af immunforsvaret og muskelvækst.

Eksperter anbefaler, at alle bør tage et dagligt 10 mikrogram D-vitamintilskud, da næringsstoffet normalt ikke kan fås fra mad i tilstrækkelige mængder - hvor briterne ofte ikke får det nødvendige sollys til at opretholde blodniveauet.

Der er ni symptomer på en D-vitaminmangel, som folk kan holde øje med. Ifølge University Nebraska University Health Center er de:

  • Træthed

  • Sover ikke godt

  • Knoglesmerter eller ømhed

  • Depression eller følelse af tristhed

  • Hårtab

  • Muskelsvaghed

  • Mistet appetiten

  • Bliver lettere syg

  • Bleg hud

Folk får ikke nok D-vitamin

I sidste måned blev det rapporteret, at en tredjedel af briterne ikke får nok D-vitamin, ifølge en undersøgelse.

En forskningsgennemgang fra Health & Food Supplements Information Service (HSIS), offentliggjort i The Food and Nutrition Journal, har kastet lys over de voksende beviser, der peger på vigtigheden af ​​solskinsnæringsstoffet for vores sundhed og velvære.

De fandt også bekymrende huller i D-vitamin-niveauer, hvor forskning viste, at blandt 210.502 patienter, der havde en D-vitamin-test, var en tredjedel mangelfuld (med mangel identificeret som et blodniveau under 30 nanomol (nmol pr. liter).

Ernæringsekspert og medforfatter af forskningen Dr. Pamela Mason sagde: "At lukke kløften mellem D-vitaminindtag og anbefalinger er en nødvendighed for at forhindre mangel og opretholde knogle- og muskelsundhed, især for at forhindre ernæringsmæssig rakitis og osteomalaci (knogleblødgøring)."

Mange faktorer

En del af det D-vitamin, vi har brug for, kommer fra soleksponering. Men som HSIS GP Dr. Nisa Aslam forklarer:

"Soleksponering er også årsagen til solskoldning og en risiko for hudkræft. Årstider, tidspunkt på dagen, dagslængde, skydække, luftforurening, hudmelaninindhold og solcreme er blandt de faktorer, der påvirker UV-strålingseksponering og D-vitamin-hudsyntese."

Hun tilføjer: "Solcreme ser ud til at blokere for syntesen af ​​D-vitamin, men folk påfører normalt ikke tilstrækkelige mængder solcreme, dækker al soleksponeret hud eller påfører solcreme igen regelmæssigt, så en vis syntese vil forekomme, men der har været ringe enighed om hvor meget. ”