Allerede på sidste års niveau: Næste uge kan blive rigtig slemt for 900.000 danskere

Sundhed

18/05/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Gør dig klar!

Med sommerens ankomst er der mange danskere, der spændt har ventet på klare solskinsdage og varme temperaturer.

Det er en tid, der traditionelt vækker glæde, men for allergikere bringer den også en sæson af udfordringer.

Den årlige pollensæson, som allerede er godt i gang, tegner til at blive særlig hård i år, især for dem med følsomhed over for græs og birkepollen.

Det skriver TV 2 Nord

Usædvanlig start

Ifølge Astma-Allergi Danmark, som nøje følger pollenudviklingen, har dette år vist sig at være usædvanligt fra starten.

"Allerede nu ser vi et middel niveau, så det er en græssæson, der lægger hårdt ud," forklarer Sidsel Damsbo Andersen, der er vikarierende leder for pollenregistreringen.

Dette er en markant ændring fra de sædvanlige mønstre, hvor pollensæsonen starter stille og gradvist tager til i styrke.

Årsagen til den forstærkede pollenproduktion skal findes i klimaforandringerne, der ikke alene har ført til en længere sæson, men også en stigning i intensiteten af pollenudslippet.

Træer og græsser begynder nu deres sæson tre uger tidligere end i 1977, og dette forlænger perioden, hvor allergikere kan opleve symptomer.

Allerede på sidste års niveau

Desuden viser målinger fra Astma-Allergi Danmark en overraskende høj koncentration af birkepollen, som allerede har nået samme niveauer i København som hele sidste års sæson – og sæsonen er endnu ikke ovre. 

For allergikere er det derfor vigtigt at være forberedt. Den kommende uge varsler allerede høje pollental, drevet af varme vejrforhold, der får flere græsser til at blomstre.

Sidsel Damsbo Andersen forklarer nemlig, at det varme vejr, som vi ellers har længtes sådan efter, får græsset til at blomstre - og når man så smider sol og vind ind i ligningen også, bliver mængden af pollen påvirket.

Så hvis du er en af dem, som allerede kan mærke, at der er noget i luften, så er det mildest talt en god ide at finde allergipillerne frem for at mindske symptomerne i de varme sommermåneder.