Advarsel til hundeejere: Derfor bør du IKKE dele seng med din hund lige nu

Sundhed

04/07/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Emil B.

Mcr-1-genet har udviklet modstandskraft mod visse livreddende lægemidler. Der findes dog en let måde at forhindre, at det overføres fra husdyr til mennesker

Undgå smitte

Mcr-1-genet, der menes at blive overført fra dyr til mennesker, har udviklet modstandskraft mod visse livreddende lægemidler. Med lægemiddelresistente infektioner, der hvert år dræber anslået 700.000 mennesker på verdensplan, advarer FN om, at dette tal kan stige til 10 millioner inden 2050, hvis der ikke gøres noget ved det.

Forskningsholdet har advaret om, at mennesker kan blive smittet med denne bakterie via deres hund, da de kan bære mcr-1 i deres tarm, inden det transporteres via mikroskopiske afføringpartikler.

Fra hund til menneske

En undersøgelse ved University of Lisbon viste, at i to af de husstande, hvor hunde havde vævsinfektioner, var genet til stede både hos hunden og ejeren. Der blev taget afføringsprøver fra 126 raske personer, der boede sammen med 102 katte og hunde i 80 husstande over en periode på to år frem til februar 2020.

Det viste sig, at otte af hundene og fire af menneskene bar på bakterier, herunder mcr-1. Resultaterne viste også, at tre af hundene tilsyneladende var raske, mens de andre havde vævs- eller urinvejsinfektioner.

Eksperter fortalte deltagerne, at landbrugsområder, især i sydeuropæiske lande, der bruger colistin, vil have mindre risiko for at blive smittet med mcr-1-genet. Dr. Juliana Menezes, der ledte undersøgelsen, fortæller: "Colistin bruges, når alle andre antibiotika har svigtet, det er en afgørende behandling som sidste udvej. Hvis bakterier, der er resistente over for alle lægemidler, erhverver dette resistensgen, vil de blive uhelbredelige, og det er en situation, vi skal undgå for enhver pris."