Advarer: Det er begyndt

Sundhed

22/05/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Får det da aldrig en ende?

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Bedst som man troede, at det ikke kunne blive værre …

Oven på en intens sæson for birkepollen skal den lille million danskere, der lider af pollenallergi, nu til at holde øje med de mindst lige så slemme græspollen. For mængden af græspollen i luften nåede i weekenden det niveau, hvor Astma-Allergi Danmark officielt skyder sæsonen i gang.

Sidste års sæson slog i juni rekord med et pollental på 411 pollen per kubikmeter luft, som var en væsentlig ”forbedring” af den tidligere rekord på 325 fra 2014. Rekordsæsonen fra i fjor bliver med al sandsynlighed ikke den sidste, da pollensæsonen bliver længere og mere intens, hvilket først og fremmest skyldes det varmere klima.

En sammenligning af pollensæsonerne i perioden 1981-2009 og perioden 2011-2020 lavet af Astma-Allergi Danmark viser, at mængden af græspollen er steget med 19 procent sammenlignet med for 40 år siden.

Om vi igen stirrer ind i en rekordsæson, afhænger dog først og fremmest af vejret fra dag til dag, forklarer biolog og leder af Astma-Allergi Danmarks pollentællinger, Mathilde Kloster:

"Har man pollenallergi, kan man håbe på enten en meget tør sommer, som vil få græsset til at udtørre, eller en meget våd sommer, som vil ”vaske” pollen ud af luften. Den danske sommer, med skiftende sol og varm, stedvis regn, som vi kender den, giver dog græsser optimale vækstbetingelser og dermed flere pollen."

Hold øje med vinden og beplantningen

Vinden spiller en central rolle i spredningen af de fleste typer pollen, da en stærk vind kan være med til at flytte pollen længere fra kilden og dermed give symptomer i en større radius eller hos personerne i den specifikke vindretning.

Her adskiller græspollen sig dog en smule fra andre pollen, lyder det fra Mathilde Kloster:

"Græspollen flyver sjældent mere end et par hundrede meter fra moderplanten. Derfor kan lokal beplantning og vedligehold have en kæmpe betydning for mængden af græspollen i et givent område."

Netop vores lokal beplantning kan også være en del af forklaringen på den generelle stigning i mængden af græspollen, forklarer Mathilde Kloster, da mange kommuner og boligforeninger i biodiversitetens navn har undladt at slå store arealer med vildtvoksende græs i den bynære natur.

En misforstået strategi, der hverken er til fordel for insekter, dyr eller folk med allergi, siger direktør i Astma-Allergi Danmark, Anne Holm Hansen:

"Alt for mange kommuner undlader at slå vildtvoksende græs og anlægger anden allergifremkaldende beplantning i vores byer. For at skabe de bedste rammer for både dyr, insekter og mennesker skal vi hellere begrænse græsset og plante eller skabe bedre vilkår for de vilde, hjemmehørende urter. Det er en udbredt misforståelse, at vild natur er en fjende mod danskere med allergi. Det forholder sig faktisk lige omvendt."

Tag dine forholdsregler

Symptomer på pollenallergi eller høfeber, som det også kaldes, viser sig som kløende øjne, rindende eller stoppet næse, hyppige nys, ligesom mange også får problemer med vejrtrækningen, hvilket kan skyldes astma.

De fleste kan heldigvis blive fri for symptomer, hvis de tager deres forholdsregler og følger den rette behandling.

Du kan for eksempel hente appen Dagens Pollental, hvor du både får dagens præcise pollental og en prognose for den følgende dag, så du kan tilpasse din medicin.

Og så handler det ellers om at holde fast i de vaner, du måske allerede har brugt i løbet af foråret, for at mindske generne ved de massive mængder birkepollen.