5 tegn på, du er en people-pleaser

Sundhed

25/05/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Mia R.

En psykolog deler indsigter om, hvordan behagesyge (også kaldet 'at være en people-pleaser') kan skade dit mentale velvære. Læs her om de 5 tegn, du skal være opmærksom på.

At være rar over for andre er generelt positivt, men nogle gange kan det udvikle sig til behagesyge, hvor man konstant stræber efter at gøre andre glade, selvom det kan gå ud over ens egen mentale sundhed. Dr. Juli Fraga, en psykolog baseret i USA, har identificeret fem nøgletegn, der indikerer, at du kan være en behagesyg person.

1) Ude af kontrol i sociale situationer

Ifølge Dr. Fraga er et tegn på behagesyge, at man føler sig ude af kontrol i sociale situationer. Dette kan manifestere sig i en impuls til konstant at korrigere og forsøge at gøre alle glade, snarere end bare at acceptere situationen. En indikator på dette kan være at undskylde for alt, især når tingene ikke er din skyld.

2) Tager ansvar for andres følelser

Hvis du bekymrer dig om, at nogen er i dårligt humør på grund af dig, og at det er dit ansvar at rette op på det, kan det være et tegn på behagesyge. Selvom det går ud over dig selv, vil du finde en måde at gøre op for andres dårlige humør, idet du tror, det er dit job at ordne det.

3) Enig med andre for at undgå konflikter

Hvis du konstant er enig med andre for at undgå konflikter, kan det også være et tegn. Det er én ting at undgå en argumentation lejlighedsvis, men konstant at give efter for at undgå uoverensstemmelser kan være problematisk.

4) At være en 'ja'-person

Det er positivt at sige ja til nye muligheder, men hvis du siger ja til alt, kan det blive et problem. Hvis du siger ja til opgaver, du ikke kan håndtere, eller konstant siger ja til anmodninger uden tid til dig selv, skader du dig selv.

5) Bekymring om, at dine følelser ikke betyder så meget

Behagesyge mennesker kan være belastet med den falske tro, at de ikke bør udtrykke deres følelser over for andre. Hvis du er typen, der lytter til andres problemer hele dagen, men aldrig taler om dine egne, er det et problem.

Dr. Fraga påpeger, at behagesyge personer kan være bekymrede for, at tale om deres følelser 'vil være en byrde eller få nogen til at forlade dem'.

Det er vigtigt at huske på, at din egen mentale sundhed også er vigtig. At være i stand til at sige nej og sætte grænser er afgørende for dit velvære. Hvis du genkender disse tegn i dig selv, kan det være værd at overveje at søge professionel hjælp for at lære at prioritere dine egne behov og følelser.

Kilde: Lad Bible