5 grunde til, at dit hår falder af – og hvad du kan gøre for at stoppe det

Sundhed

15/02/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Liam T.

Forklaringen kan både findes i dine gener og i din livsstil.

Vi mister typisk mellem 50 og 100 hår om dagen, men vi plejer ikke at bemærke det, da disse hårstrå normalt erstattes med nyt hår.

Hårtab er derimod en helt anden mængde, og det kan være meget frustrerende.

At tabe dit hår er normalt ikke noget at være bekymret for, men det kan alligevel være grund til bekymringer for den enkelte, blandt andet på grund af forfængelighed.

Det sker når nyt hår ikke erstatter håret, der falder ud, hvilket kan føre til synligt tyndere lokker og skaldede pletter.

Tv-lægen Amir Khan fortæller, at der er mange årsager til hårtab, hvoraf nogle er nemmere at behandle.

Genetik

Er din far skaldet? Eller blev din mors hår drastisk tyndere efter hendes 35 års fødselsdag?

Desværre er din familiehistorie den største afgørende faktor for, om du kommer til at miste dit hår, når du bliver ældre, forklarer Dr. Amir.

"Det sker for både mænd og kvinder, og har en tendens til at ske gradvist, og det har forudsigelige mønstre," sagde han i en video delt på Instagram.

Det typiske mønster af skaldethed begynder ved hårgrænsen foran på hovedet. Hårgrænsen bevæger sig gradvist bagud og danner en 'M'-form.

Et område på baghovedet bliver ofte tyndere og udvides med tiden.

Hormonelle ændringer

Ændringer i hormonniveauer hos både mænd og kvinder kan føre til midlertidigt og permanent hårtab.

"Dette er især tilfældet for dem, der er i overgangsalderen," sagde eksperten.

Denne form for hårtab er kendt som androgenetisk alopeci og kan ofte minde om mandlig skaldethed, som begynder ved kronen af hovedet.

Overgangsalderen giver utilsigtet mere 'legeplads' til androgener. Østrogen og progesteron er kvindelige hormoner, mens androgener er mandlige.

For mange androgener er forbundet med hårtab.. Giv din læge et kald, hvis du er bekymret - han eller hun kan nemlig anbefale hormonbehandling.

Alopecia

Hos personer med alopecia angriber immunsystemet hårsækkene og forårsager hårtab – dette kan ske overalt på kroppen.

En af de mest berømte personer med alopecia må siges at være skuespillerinden Jada Pinkett Smith (gift med Will Smith, der som bekendt gav Oscar-værten Chris Rock en lussing for at gøre grin med Jadas sygdom). I Danmark lider op til 10.000 mennesker af sygdommen, og i løbet af livet vil op mod 1,7 procent af alle danskere opleve enten periodisk eller permanent alopecia.

Årsagen er ukendt, men jernmangel og stress kan udløse tilstanden, selvom mange eksperter bestrider dette. Der er i øjeblikket ingen kur mod tilstanden, men der er flere behandlinger tilgængelige, men ingen er garanteret at virke.

Ved pletvis alopecia vil håret normalt vokse ud igen over et par måneder eller år, men genvækst er ikke garanteret.

Medicin

Lægemidler, der bruges til at behandle kræft, gigt, hjerteproblemer og depression kan alle føre til hårtab.

Men stop aldrig med at tage en ordineret medicin uden først at tale med en læge.

Ernæringsmæssige mangler

Ikke at få nok af de rigtige næringsstoffer kan være skyld i pludseligt hårtab.

Diæter, der er for lave i protein og jern, siger NHS (National Health Service, det britiske svar på Sundhedsstyrelsen, red.).

Det kan være en god idé at opsøge en læge og bede om en blodprøve for at tjekke, om du for nok af protein og jern, og derefter se på at øge visse vitaminniveauer ved hjælp af et tilskud.

Kilde: The Sun