4 nemme råd til at sænke dit blodtryk uden medicin

Sundhed

04/03/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Omkring 1 millioner danskere lider af forhøjet blodtryk.

Det vurderes, at omkring 1 millioner danskere lider af forhøjet blodtryk, men ifølge Hjerteforeningen er det mere end 270.000 danskere af disse, der ikke ved, at deres blodtryk er forhøjet.

Du får forhøjet blodtryk, når trykket i dine blodkar er unormalt højt. Det betyder, at dit hjerte skal arbejde hårdere for at pumpe blodet rundt i kroppen og at med tiden, der kan den ekstra belastning give skader på dit hjerte, organer og blodkar.

Der er selvfølgelig faktorer, der spiller ind, som genetik og alder, men du kan også påvirke dit blodtryk via forskellige livsstilsændringer.

Den engelske avis Express.co.uk talte med Walter Gjergja, der er medstifter og chef for trivsel hos firmaet Zing Coach, som nævnte disse fire naturlige måder at sænke blodtrykket på.

• Regelmæssig motion

• Ændring af usunde vaner

• Kost

• Kærlighed og latter

Regelmæssig motion

Sørg for at få mindst 150 minutters moderat motion eller 75 minutters intens motion hver uge.

Begynd med øvelser, der ikke belaster så meget, som eksempelvis gåture, svømning og cykling.

Også yoga, tai chi og qi gong er godt, da de sænker antallet af stresshormoner i din krop.

Ændring af usunde vaner

Motion alene gør det ikke. Intet antal gåture eller nogen mængde yoga kan opvej skaden, som rygning for eksempel forvolder på dine blodkar.

Overvej derfor at droppe cigaretter, alkohol og fed mad.

Også dine sengetider er værd at kigge nærmere på, for bliver du oppe til sent, så hæver det også dit blodtryk. Blodtrykket falder og normaliseres under hvile, så gå efter mindst syv timers kvalitetssøvn hver nat.

Kost

Vælg en diæt, der lægger vægt på frugt, grøntsager, fuldkorn, magre proteiner og fedtfattige mejeriprodukter, mens indtaget af salt reduceres.

Salt er en af de største årsager til forhøjet blodtryk. Se om du kan udskifte de salte snacks med kaliumrige superfoods som bananer, spinat, søde kartofler og avocado.

Det er ikke kun maden du skal holde øje med, det er også vigtigt, at du kigger på, hvad du drikker. Vær opmærksom på at begrænse både dit alkoholindtag og dit indtag af kaffe og andre koffeinholdige drikke.

Kærlighed og latter

Du skal være sund, men du skal ikke glemme at være glad. Giv dig selv tid til at leve, tilbring tid med dem, du holder af og sørg for at grine.

Latter har vist sig at have positive virkninger på dit blodtryk ved at reducere stress, forbedre blodcirkulationen og afslappe blodkarrene.

Fortæl en vittighed, omgås mennesker du kan lide eller få dig et kæledyr.

Hvis du er bekymret for dit blodtryk, så kontakt din læge.