4 gode råd til dig, der vil have styr på din nattesøvn

Sundhed

08/05/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Redaktionen

Det er ikke unormalt at opleve en dårlig nattesøvn engang imellem. Men at være plaget af søvnløshed kan være ganske forfærdeligt, og resultere i sygdomme og en ødelagt hverdag.

For de fleste er det en forbigående ting, at være plaget af søvnproblemer. Men for hver femte dansker er søvnløshed et tilbagevendende problem. Det er altså 10 % af landets borgere, der kronisk er gået hen og begyndt at lide af søvnløshed.

Det er vigtigt ikke at gå i panik over enkeltstående nætter med søvnbesvær, men hvis det fortsætter er der flere ting der kan gøres for at afhjælpe problemet

Find den rette seng for dig

Det er vigtigt for søvnrytmen, at man finder den rette seng til kroppen. Mennesket bruger ca. en tredjedel af livet i sengen, hvilket underbygger vigtigheden af en god seng. Der kan være stor forskel på senge, og det er bestemt ikke alle, der passer til de individuelle rygge og kroppe. Nogle har brug for en hård seng på grund af ryg problemer og andre kan bedre lide en blød seng.

Få styr på dine bekymringer

Det er vigtigt for din nattesøvn at du kan falde til ro og slappe af. Bekymringer er derfor en skidt ting, når det kommer til søvnen. Mange kender følelsen af, at livets store problemer først bliver vendt oppe i hovedet når lyset er slukke under dynen.

Det kan være en god ide, hvis du oplever søvnproblemer at gøre noget ved de problemstillinger der kommer op i hovedet.
En nem måde at slippe for nogle af de økonomiske bekymringer, er at finde en notesbog og notere de ting, som er i dit hoved, ingen du går i seng. På den måde vil du opleve, at der kan komme lidt mere ro i hovedet.

Få styr på det rette klima i soveværelset

Søvnen er stærkt påvirket af klimaet i soveværelset. Det er derfor vigtigt at have fokus på klimaet i soveværelset. Det er specielt hvis der soves i kælderen, hvor der kan føles fugtigt.

Sluk skærmen

Mange danskere foretrækker at ligge og slappe af med den ene eller anden form for skærm. Det kan være fra en serie på tabletten, eller fra deres smart-phone.

Skærmene udsender et blåt lys, der stimulerer menneskets hjerne til at holde sig vågen. Dette blå lys findes både i de små smart-phone skærme og i TV. Det kan derfor være en god ide at slukke for disse skærme i god tid inden sengetid. Hvis det er noget vigtigt der skal læses eller ses, kan man med fordel skrue ned for lysintensiteten på skærmen.