4 danskere døde: Usædvanlig stigning i smittetilfælde de sidste måneder

Sundhed

11/03/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

I sidste uge kom SSI med en advarsel til danskerne om at være opmærksom på deres foderbræt eller -automater.

I sidste uge advarede Statens Serum Institut danskerne om at være opmærksomme på fugle i haven.

Mere specifikt lød advarslen, at man skulle stoppe med at fodre fugle, hvis man fandt døde fugle i haven, ligesom man også skulle sørge for for eksempel at skolde de områder, hvor der har været vand og foder.

Årsagen til den noget opsigtsvækkende melding var, at der var registreret et unormalt højt antal danskere, der er smittet med papegøjesyge, som er en bakteriel luftvejssygdom.

Bakterien kan overføres fra fugle til mennesker ved tæt kontakt, eller hvis man for eksempel indånder støv fra fuglenes fjer.

I sidste uge lød meldingen, at der var registreret 23 danske smittetilfælde siden d. 20. december (til sammenligning er der normalt 15-30 tilfælde om året herhjemme), og nu er det så kommet frem, at det også har kostet danske menneskeliv.

Fire mennesker har nemlig mistet livet som følge af infektionen.

Det fremgår af den seneste opdatering om sygdomsudbrud fra Verdenssundhedsorganisationen WHO.

Markant stigning

I rapporten skriver WHO, at Danmark har rapporteret en markant stigning i tilfælde fra slutningen af 2023 til midten af januar 2024, og i samme periode er der registreret fem dødsfald i Europa som følge af smitte med papegøjesyge.

"Gennemsnitsalderen for de påviste tilfælde er 73 år. Det er ikke muligt at oplyse den konkrete alder for de døde patienter, men alle var over 65 år," oplyser Søren Uldum, der er fagchef i Statens Serum Institut (SSI), i et skriftligt svar til TV 2.

Dykker man yderligere ned i rapporten fra WHO kan man læse, at ud af de 23 smittede danskere, er 17 blevet indlagt på hospitalet som følge af smitten - heraf 15 med lungebetændelse.

Til gengæld har der ikke været registreret nogen nye tilfælde herhjemme siden d. 25. februar, og det tyder ifølge Søren Uldum på, at udbruddet her i landet er ved at aftage.

Ikke altid kontakt med fugle

Det er ikke noget nyt, at fugle kan smitte mennesker, men som noget usædvanligt har flere af de registrerede tilfælde ikke haft nogen kontakt til fugle.

Teorien går i stedet på, at de er smittet via foderbræt og -automater, og det er en medvirkende årsag til, at SSI advarede mod fodring af fugle i sidste uge.

Tiden, fra man bliver smittet med papegøjesyge, til der kommer symptomer, er normalt 5 til 14 dage, men der kan også gå længere tid.

Symptomerne er ofte meget milde, hvis der overhovedet er symptomer. Der kan også være tale om meget let feber.

De fleste af dem, som bliver mere syge, får symptomer som feber, muskelsmerter, hovedpine og eventuelt diarre, kvalme og opkastninger.

Symptomerne kan udvikle sig til en tør hoste med brystsmerter og vejrtrækningsbesvær, og infektionen kan i sjældnere tilfælde føre til alvorlig lungebetændelse, der kan påvirke andre organer som lever, milt og hjerte.

Risikoen for alvorlig sygdom stiger med alderen og ved nedsat immunforsvar.