4 årsager: Derfor lever kvinder længere end mænd

Sundhed

11/05/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Mia R.

Sandheden bag, hvorfor kvinder lever længere end mænd, handler meget om vaner. Vaner, som mænd også kunne drage fordel af, hvis de implementerede dem i deres liv. Helt simpelt er der 4 ting, som kvinder er bedre til end mænd – uden at det behøver at være sådan.

Det er almindeligt kendt, at kvinder i gennemsnit lever længere end mænd.

Forskellen i forventet levetid kan ses overalt i verden, men hvad ligger bag disse statistikker?

Hormoner spiller en stor rolle

Ifølge eksperter spiller hormonet østrogen en væsentlig rolle i kvinders længere levetid. Dr. Robert Segal forklarer, at "Østrogen holder blodkarrene sunde ved at forårsage dilation og forbedrer funktionen af endothelceller." Dette hjælper med at forbedre blodgennemstrømningen og sænker risikoen for åreforkalkning, en hovedårsag til hjertesygdom. Østrogen hjælper også med at forbedre kolesterolprofiler og har antiinflammatoriske egenskaber, hvilket reducerer risikoen for hjerteanfald, slagtilfælde og andre kardiovaskulære sygdomme.

Men hvis vi ser bort fra denne hormonelle fakta, er der fire ting i vores adfærd, der adskiller mænd og kvinder.

Mænd tager større risici

Dr. Rohit Vuppuluri påpeger, at mænd har en tendens til at deltage i mere risikabel adfærd end kvinder. Dette inkluderer rygning, alkoholforbrug, stofmisbrug og dårlige kostvalg. Disse vaner øger risikoen for en række kroniske sygdomme, der kan forværre deres levetid. Mænd har også farligere job, kører mere uansvarligt og tager flere risici i sport.

Kvinder træffer sundere kostvalg

Blanca Garcia, en ernæringsekspert, påpeger, at en god kost kan hjælpe med at forlænge levetiden, og forskning viser, at kvinder er mere tilbøjelige til at tage sunde valg. Dr. Segal understreger også vigtigheden af kost og motion for at forlænge livet.

Mænd undertrykker deres følelser

Abigail Lev, en psykolog, mener, at undertrykkelse af følelser kan være en faktor i mænds kortere levetid. Hun siger, "Mænd er betingede af samfundet til at undertrykke deres følelser." Denne følelsesmæssige undertrykkelse kan føre til sundhedsmæssige problemer, øge stressniveauer og forværre mentale helbredstilstande.

Kvinder er mere tilbøjelige til at søge lægehjælp

Ifølge Dr. Vuppuluri er mænd mindre tilbøjelige til at søge lægehjælp for helbredsproblemer. De ignorerer symptomer og undlader ofte at følge lægens anbefalinger, hvilket kan føre til alvorlige helbredsproblemer.

Uanset køn er der trin, man kan tage for at forbedre sin levetid. Sund kost, regelmæssig motion, lægebesøg og forbedret følelsesmæssigt helbred er vigtige elementer i en sund livsstil. Det er afgørende at tage sig af sig selv og træffe de bedste valg for sin sundhed.

Kilde: Mirror og HuffPost