Op mod 500.000 danskere lider af det uden at vide det - disse ting skal du være opmærksom på

Sundhed

16/11/22 | 09:08

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Redaktionen

Sygdommen giver ikke nogen symptomer, og derfor er den svær at opdage.

Eksperter skønner, at op mod hver tredje danske kvinde og mellem hver sjette og ottende danske mand lider af osteoporose, også kendt som knogleskørhed, i større eller mindre grad.

Men sygdommen er lumsk, for den giver nemlig ikke nogen synlige ydre symptomer. Så ud af de omkring 650.000 danskere, der skønnes at lide af knogleskørhed, er det helt op mod 500.000, der ikke VED, at de overhovedet har sygdommen.

Ifølge Sundhedsstyrelsen er 172.000 danskere diagnostiseret med sygdommen, og det efterlader et voldsomt stort mørketal.

For at finde ud af, om man reelt har knogleskørhed, skal der en række videnskabelige undersøgelser til. Det kan både være scanning af ens knogler, blodprøver, urinprøver og forskellige andre slags test.

Men selvom der ikke er nogen synlige symptomer, man kan holde øje med, er der imidlertid nogle risikofaktorer, du kan være opmærksom på. Disse faktorer betyder ikke, at du helt sikkert har eller får knogleskørhed, men de øger risikoen for, at du kan blive ramt, og derved ved du, om du måske skal blive tjekket.

De generelle risikofaktorer, du skal holde øje med, er:

  • Der er knogleskørhed i familien, eller der har været hoftebrud eller rygsammenfald (forældre, søskende eller børn)

  • Du er kommet i overgangsaldere, før du er fyldt 45

  • Du er tynd og har en BMI lavere end 19. Udregn BMI som vægt i kg/(højde i cm x højde i cm)

  • Du har haft et lav-energibrud i voksenalderen. Det er et knoglebrud ved almindelige dagligdags belastninger, eller hvis man falder på gulvet eller jorden

  • Du er ryger

  • Du er ældre end 80 år

  • Du får eller har fået binyrebarkhormon i længere tid – det vil sige mere end 5 mg om dagen i mere end tre måneder

Derudover skal ud også holde øje med, om du er blevet mindre med alderen. Hvis du er blevet mere end 4 centimeter mindre, kan det være en god ide at blive tjekket.

Osteoporose-foreningen har lavet en test, du kan tage derhjemme på få minutter, som kan hjælpe dig med at afdække, om du er i risiko for udvikle knogleskørhed. Den kan du finde ved et trykke på linket her.

Kilde: osteroporose-f.dk