Ting man skal have styr på i sit testamente

Sponseret indhold

18/10/2022

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Redaktionen

Hvad skal der egentligt med i et testamente, og hvad skal man være opmærksom på?

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Ifølge en opgørelse fra 2014 er antallet af danskere der vælger at skrive testamente faldet markant fra over 42.000 udstedte testamenter i 2008 til imellem 31-33.000 testamenter i 2015.

Du kan få lavet dit testamente nemt og billigt her.

Det er et dramatisk fald og det sker på trods af, at man siden 2008 har haft større mulighed for at disponere over sin arv. Derudover kan man gøre det meget lettere for sine efterladte, hvis man vælger at skrive et testamente i god tid. Men hvad skal der egentligt med i et testamente, og hvad skal man være opmærksom på?

1: Er du gift eller ugift? Det er ikke helt ligegyldigt

En af de første ting man skal være opmærksom på, når man skriver testamente, er hvorvidt om man er gift eller blot bor sammen med en kæreste eller samlever. Hvis ikke man er gift er man ikke automatisk sikret, at man kan arve noget fra boet efter den afdøde. Hvis man derfor har en kæreste man gerne vil efterlade noget til, er det en god ide at få tegnet et såkaldt ’udvidet samlever testamente’. Med et udvidet samlever testamente får ugifte samlevende arveret efter hinanden som var de gift. Dette betyder desuden, at ens efterladte kan blive boende i jeres fælles bolig, selv hvis den ikke står i jeres begges navne.

2: Har du sammenbragte børn der skal tilgodeses?

En anden ting som er meget aktuelt for danske familier er i dag sammenbragte børn. Ifølge dansk lov er sammenbragte børn – det vil sige ikke biologiske børn, ikke altid garanteret retten til at arve. I stedet vil dette som udgangspunkt tilgå ens biologiske børn.

Hvis man dog har nogle sammenbragte børn man gerne vil tilgodese, bør man oprette et såkaldt ligedelingstestamente. Formålet med et ligedelingstestamente er, at ægtepar med sammenbragte børn – også kaldet ’særbørn’, først arver mest muligt efter hinanden og ved længstlevendes død lader alle særbørn arve lige meget. Så hvis du enten har en samling af dyre frimærker, en samling af dyre vine eller spiritus eller noget helt tredje, så har du stadig mulighed for at vælge hvem der arver hvad. Men under alle omstændigheder kan du få alle dine børn såvel biologiske som sammenbragte omfattet af din arv.

3: Hvad med min gæld?

I disse år er der på baggrund af finanskrisen, hvor mange optog store lån flere dansker, der efterlader sig en større mængde gæld. Hvis ikke man gør noget, kan man risikere at ens kone vil komme til at hæfte for denne gæld og dermed kan man risikere at fange sin kone i en ond spiral.

Hvis man af den ene eller anden årsag har en større gæld, bør man oprette en ægtepagt, hvori man sørger for at føre arven uden om boet, så din ægtefælle ikke kommer til at overtage dine gældsposter. Ens gæld kan til gengæld ikke overføres til hverken ens børn eller børnebørn.

Kig ind her og få lavet dit testamente.