Klarborgnisser: Sådan startede det hele

Sponseret indhold

16/11/2022

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Charlotte Friis

Etly Klarborg har igennem tiden designet over 400 nisse- og troldedesigns, som sælges i hele Danmark. Brandet er efterhånden blevet ikonisk, men hvordan startede det hele egentlig? Nedenunder får du historien om Etly Klarborg, der startede ud som gårdejer, og som i dag ejer et af de mest genkendelige designs i Danmark – i hvert fald ved juletid.
Kunsthåndværkeren Etly Klarborg, der blev nissemor

I Moseby omkring Blokhus finder du Butik Gammelbo, der er en hyggelig og nostalgisk lille butik midt ude i skoven. Det er her i det hyggelige værksted, hvor en knitrende pejs spreder varme, at Etly Klarborgs nisser bliver til.

Hvert år valfarter folk fra nær og fjern til den lille gårdbutik for at opleve det hyggelige nisseunivers hjemme hos kunstneren.

Etly fortæller til VisitJammerbugten, at hun kommer fra et hjem, hvor der altid blev gjort meget ud af julens traditioner – ikke mindst nisserne, som Etly som barn var helt overbevist om, levede oppe på loftet.

I mere end 30 år har Etly designet de kendte Klarborgnisser, der pt. tæller over 400 forskellige slags. Alle er skabt med udgangspunkt i ordene kærlighed, respekt og hygge og har derfor også deres eget navn, personlighed og historie, som Etlys finder inspiration til hos børn, bekendte og venner.

Sådan startede det

Historierne om nisser har altid fulgt Etly, men det var først, da hendes første søn, kom til verden, at inspirationen til de kendte nisser opstod. Ifølge VisitJammerbugten var det synet af sønnens lille buttede mave, der stak ud under en trøje, der gav hendes inspirationen til de søde, små buttede nisser.

Siden er det altså blevet til over 400 forskellige slags, som alle er håndstøbte, håndmalede og udført i allerhøjeste kvalitet. Og spørger man Etly, findes nisser skam, altså Klarborgnisser 😉

Årets nissepar

Hvert år tilføjer Etly en række designs til sin portefølje, og i år er ingen undtagelse. I år hedder årsnisseparret Harald & Maren og er inspireret af en af de ansattes mor og bedstefar. Nissen Harald har slidt hul på sin ene strømpe, og derfor er Maren i gang med at strikke nissestrømper til ham.