Hold dig sund: Pas godt på dig selv

Livet som pensionist

15/10/22 | 06:52

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Skrevet af Redaktionen

Uanset, hvilken alder vi har eller, hvor i livet vi befinder os, er det vigtigt, at vi passer på os selv. Både for vores egen skyld, men også for vores kæres skyld. Det er aldrig for sent at starte med nye eller flere tiltag, som gavner vores livsværdi. Og alle gode ændringer, store som små, har en positiv effekt for vores sundhed og velvære. DENNE ARTIKEL INDEHOLDER AFFILIATE-LINKS.

Spis varieret

Der er ingen vej udenom: vores kost har en kæmpe indvirkning på vores sundhed. Men det med kost kan være en jungle at finde rundt i med alle de forskellige kost- og måltidsråd samt kostvejledere og ernæringsterapeuter, der siger det ene den første dag og noget andet den næste dag. Som hovedregel handler det om at spise varieret, så din krop får en masse forskellig næring.

Derudover er det selvfølgelig en god idé at spise godt med frugt og grønt, så din krop får gode vitaminer og bliver mere modstandsdygtig og sund. Dine muskler skal bruge proteiner, altså kød, til at holde sig selv vedlige. Din krop skal også bruge sundt fedt, som findes i blandt andet avocadoer, nødder og fede fisk.

Udover en sund og varieret kost kan det for mange være nødvendigt med kosttilskud i perioder. Om vinteren er de fleste danskere i mangel af D-vitamin, som hovedsageligt kommer fra solen. C-vitaminer, som findes i blandt andet citrusfrugt og broccoli, er godt for vores immunforsvar og kan også fås som en vitaminpille. Der kan også suppleres med fiskeolie.

Hvis du ikke spiser nok fisk, kan det være en god idé at tage fiskeolie, som blandt andet er vigtigt for hjerte-kredsløb, hjerne og led. I forhold til led og slidgigt, kan C-vitaminer være med til at mindske smerten, D-vitaminer spiller også en vigtig rolle og så kan det være en god idé at tage glucosamin.

Hold kroppen i gang

Motion er godt for alle. Unge som ældre. Det handler bare om at bevæge sig og få gang i kroppen. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at ældre (65+) er fysisk aktive i mindst 30 minutter om dagen hver dag og mindst to gange om ugen i 20 minutter laver en aktivitet, der vedligeholder eller øger konditionen samt muskel- og knoglestyrken. Derudover kan du med fordel lave udstrækningsøvelser i mindst 10 minutter minimum to gange om ugen for at vedligeholde og øge din krops bevægelighed og mobilitet.

Alt efter dit humør, tilstand og temperament kan du derfor med fordel gå gode ture, lave morgengymnastik, tage en tur i svømmehallen eller tilmelde dig seniorhold, som mange fitnesscentre tilbyder. Det hjælper både på din sundhed, men motion frigiver også et hormon, som gør os glade og så kan det jo også være hyggeligt at dyrke motion sammen med andre.

Behold kontakten med omverdenen

Vidste du, at, hver sjette dansker har problemer med hørelsen? Jo ældre vi bliver, jo dårligere bliver vores hørelse. Det starter allerede i trediverne, hvor, hver tolvte har problemer med hørelsen. Når vi bliver 50 år er det, hver ottende og af danskerne over 75 år er det faktisk halvdelen af dem, der har problemer med hørelsen. En tysk filosof har udtalt: ”Når du mister dit syn, mister du kontakten med ting.

Når du mister din hørelse, mister du kontakten med mennesker”. Udover at hørelsen er vigtig for at følge med i samtaler og være social med vores kære, er hørelsen også vigtig i forhold til at kunne høre, hvis brandalarmen går i gang om natten, hvis nogen råber ”pas på” eller høre en ambulance med udrykning når vi kører bil. Så har man problemer med hørelsen bør man anskaffe sig et høreapparat, så man igen får den fulde kontakt med sin omverden.

Grin dig sund

Når det kommer til sundhed handler det ikke kun om kost og motion, det mentale hører også med. Dit helbred bliver nemlig påvirket af et positivt livssyn, et negativt livssyn, glæde, stress, humor, vrede, samtale og sorg. Der er faktisk undersøgelser, der viser, at folk med humor, som griner ofte, undgår en masse sygdomme og har mindre stress, et bedre immunforsvar og generelt lever længere.

Når vi griner, sker der en masse inde i kroppen: vi aktiverer en række muskler og øger dermed blodgennemstrømningen til kroppen og dens organer, vi styrker lungerne og forbedrer iltoptagelsen, vi får øget pulsen og hjertefrekvensen og latter er derfor god motion for hjertet samt vi øger kroppens produktion af hvide blodlegemer, som styrker vores immunforsvar og forbedrer vores modstandskraft over for infektioner. Humor er selvfølgelig forskellig fra person til person, men grin tæller lige meget om du griner med venner eller af Cirkusrevyen.