Hos Saxo har de mere end 10 mio. titler at vælge imellem, så der skulle være alletiders mulighed for at finde noget, som kan glæde de fleste bogelskere. Nedenunder guider vi dig igennem årets helt store bogbaskere, så du er sikker på, at gaven vækker glæde i den anden ende.
Krimi
Krimier har længe været den store lysende stjerne på litteraturhimlen, og i år er ingen undtagelse. Blandt de helt store sællert er Sara Blædels nyeste bog Elins død, der er 12. bog i serien om Louise Rick. Derudover ligger Faber & Pedersens bog Skyggeriget også godt på bestsellerlisterne. Bogen er fjerde bind i Juncker-serien.
Jussi Adler-Olsens nyeste bog, Natrium Chlorid er også et kig værd. Den er godt nok fra 2021, men ingen skruer en krimi sammen som Adler-Olsen, så hvis du endnu ikke har læst den, så er det ikke for sent at komme i gang.
Endelig er Lucinda Rileys sidste bog Mord på Kostskolen værd at fremhæve. Bogen blev Lucindas sidste, inden hun døde af kræft. Bogen giver et indblik i en lukket kostskoleverden, hvor tingene ikke altid er, hvad de giver sig ud for.
Skønlitteratur
En bog, der virkelig har taget verden med storm, er Hvor flodkrebsene synger. Bogen blev egentlig udgivet i 2019, men er blevet genudgivet i 2022 i forbindelse med filmatiseringen. Bogen skildrer Kya Clark, der vokser op i marsken ved North Carolinas kyst i 1950’erne. Hele Kyas familie ender med at forlade hende, og hendes liv er herefter én lang kamp for overlevelse. Romanen er en hjerteskærende opvækstroman, der byder på både kærlighed og et muligt mord.
Kriger uden maske er skrevet af Hanne-Vibeke Holst. Bogen er en livsfortælling om Sonja Ferlov Mancoba, der er en af den nyere tids mest betydningsfulde danske kunstnere. Bogen giver et dramatisk tidsbillede af mellemkrigstidens Danmark og det besatte Paris.
Er man til historiske romaner, er Leif Davidsens Lenins Bodyguard bestemt et kig værd. Bogen handler om sønderjyden Oskar Madsen, der kommer helt tæt på den sovjetiske leder Lenin. Bogen er velresearchet og medrivende og kan bestemt anbefales, også selvom man ikke interesserer sig for området som sådan.
Biografier
En af årets allerstørste baskere inden for genren må være tidligere FE-chef Lars Findsens selvbiografi Spionchefen, der bygger på Findsens egne dagbogsnotater fra de 71 dage, hvor han sad i fængsel. Bogen, der vakte stor furore på bl.a. Christiansborg, blev revet væk hos boghandlerne, da den udkom, og er allerede udsolgt i første oplag. Kender du en, som gerne vil med om bag ”gardinet”, er det her den oplagte gave.
I bogen Der er antal på alt fortæller Lars Høgh om sit liv med topfodbold og om, hvordan han bevarede sin ukuelige optimisme, da kræften ramte. Bogen er både tankevækkende og livsbekræftende og er klart værd at læse, også selvom man ikke er interesseret i fodbold.
Historiske værker
En storsællert inden for de historiske værker er Tom Buk-Swientys nyeste skud på stammen, Safari fra helvede, der levendegør fortællingen om de sønderjyder, der under første verdenskrig blev sendt til Afrika på en hemmelig mission af det tyske kejserrige. Med udgangspunkt i øjenvidneberetninger, dokumenter fra Tyskland og historiske kilder udfolder Buk-Swienty et stykke fascinerende stykke verdenshistorie, der både indeholder Winston Churchill og den tyske general Paul von Lettow-Vorbeck, der blev kendt som ”Afrikas løve”.
Internationalt har bogen Bloodlands virkelig gjort det godt. I bogen udfolder forfatteren Timothy Snyder den gruopvækkende historie om Hitlers og Stalins massemord under anden verdenskrig. Med sine historiske detaljer giver bogen et indblik i det nazistiske og det stalinistiske regimes systematiske mord på millioner af uskyldige civile, og hvordan de to afspejler hinandens grusomhed.
Samfundslitteratur
I 2018 fik Svend Brinkmann tilsendt et brev fra den 90-årige kvinde Lili. Det bliver begyndelsen på et unikt venskab, hvor de udveksler livshistorier og bl.a. taler om Lilis farefulde forelskelse i tyske soldater under anden verdenskrig og om hendes livs store sorger og glæder. Lilis livshistorie får Svend til at reflektere over nutidens syn på skæbnen, og han ender med at skrive bogen Vi er det liv vi lever, hvor han med udgangspunkt i Lilis historie sætter et reflekterende perspektiv på skæbnen, autonomi og menneskets frigjorthed.
Metoo har virkelig fået luft under vingerne i Danmark inden for de seneste par år, og med det er vi øjensynligt også begyndt at spekulere mere over kvinders roller i samfundet. I hvert fald er bogen Usynlige kvinder - Skævvredne data i en verden designet til mænd virkelig blevet populær. I bogen afslører Caroline Criado Perez en lang række faktuelle forhold og data, som udelukkende tilgodeser mænds behov og fysik, hvilket efterlader kvinderne med en lang række skadelige konsekvenser. Bogen er særdeles velunderbygget og giver stof til eftertanke.