Den perfekte vin til Mortens aften? Det afhænger af tilberedningen af anden

Sponseret indhold

08/11/22 | 16:19

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Emil B.

En naturlig følgesvend til anden Mortens aften er selvfølgelig vin og helst en rød en af slagsen. Men der findes utallige rødvine, og nogle passer fx bedre til andesteg end til confiteret and. Vi serverer derfor her en kort guide til det perfekte match mellem and og rødvin.

De generelle anbefalinger

Smagen af and er en kompleks og sammensat størrelse. Udenpå er skindet sprødt, mens smagen indeni er lettere tør, og selvfølgelig med en intens smag af mørkt fjerkræ.

Oveni det er der selvfølgelig også alt tilbehør som brunede kartofler, rødkål og måske tyttebærsyltøj.

Det giver en palette af forskellige smagsnuancer og gør det derfor ret komplekst at vælge en vin.

Alligevel er der nogle generelle råd om, hvordan du vælger vin til måltidet:

  • Stor fylde

  • Relativt høj alkoholprocent

  • En god sødme

  • Et syrligt spark

Hvilken vin det specifikt skal være, afhænger dog af tilberedningen.

Vin til den traditionelle andesteg

Til den traditionelt tilberedte and er en vin med en vis sødme i sig, så den ikke føles tør i sammenhæng med maden. Samtidig må den også gerne have noget fylde, der matcher det mørke, sprøde kød.

En Côtes-du-Rhône med sin høje alkoholprocent og kraftige sødme er derfor oplagt. Er du til det mere budgetvenlige, er en Zinfandel et godt valg.

Vin til gås

I modsætning til and er gås mildere i smagen og kødet en anelse sødere. Derfor bør man undgå en alt for kraftig vin, hvor tanniner risikerer at udtørre ganen totalt.

Vælg derfor i stedet en Amarone eller en Merlot, der ofte lægger sig godt i forlængelse af smagsløgene og gemmer på en del frugtsødme.

Vin til confiteret andesteg

Sidst, men ikke mindst er der confiteret andesteg. Den er blevet mere og mere populær i de senere år. Det er let at se, hvorfor den er det. Andelårerne saltes og koges derefter i deres eget fedt. Det giver sprødt skind og mørkt kød.

Tilbehøret vil være lidt anderledes. Her serveres ofte en salat med vinaigrette-dressing til. Vinen kræver altså noget saft og kraft gerne akkompagneret af noget syrlighed til dressingen.

Derfor vil en rødvin med masser af frugt og noget syre være det oplagte valg til det. En Chianti Classico eller en Bordeaux vil her være idéel.