Spyttede efter P-vagt: Dronning Magrethes ære i fare

Royalt

01/07/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Kathrine Frich

Æren skal vedligeholdes når man har modtaget den.

Det at blive Ridder af Dannebrog er en ære man skal gøre sig fortjent til. Den ære skal også vedligeholdes, når man har modtaget den.

Derfor er det problematisk når en modtager af ridderkorset kommer på kant med loven, som det er sket nu.

Den uheldige situation befinder den tidligere direktør i Finanstilsynet, Jesper Berg, sig i, skriver BØRSEN ifølge Hollywood.dk.

Fratages hvis du dømmes

Den tidligere direktør er blevet idømt 20 dages betinget fængsel, efter han har spyttet efter en parkeringsvagt. Den handling og straf har nu sat hans vedligeholdelse af ridderkorset i alvorlig fare.

BØRSEN har været i kontakt med kongehuset, der har sat ord på Bergs sag, og forklarer reglementerne om Ridderkorset sort på hvidt: dømmes man i en straffesag, kan dronningen fratage ordener fra tidligere modtagere.

"Hvis en person, der er tildelt en kongelig ridderorden, dømmes i en straffesag, vil det kunne danne grundlag for at fratage vedkommende ordenen," lyder svaret fra den kongelige presseafdeling.

Sket før

Berg og hans advokat har 14 dage til at beslutte sig for, om de vil anke dommen i retten eller ej. Benytter de sig af denne mulighed, forbliver ridderkorset hos den tidligere direktør, indtil en endelig dom potentielt kan fælde ham igen.

Det er ikke første gang at en Ridder af Dannebrog har været på kant med loven. Mangemillionæren Christian Kjær har tidligere været i samme situation.

Mangemillionæren fik selv fjernet alle ordener samt mistede alt kontakt med kongehuset, efter han i 2019 blev straffet for at påkøre en official ved et cykelløb.