Regningen er kommet: Så meget kostede Dronning Elizabeths begravelse

Royalt

19/5/23 | 07:58

Foto: UK Government, CC BY 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/2.0>, via Wikimedia Commons
Foto: UK Government, CC BY 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/2.0>, via Wikimedia Commons

Skrevet af Redaktionen

Det astronomiske beløb blev brugt i en tid, hvor mange briter har svært ved at få enderne til at mødes økonomisk set.

Britiske regeringsdepartementer brugte et anslået samlet beløb på 161,7 millioner pund (1,386 milliarder kroner) på dronning Elizabeths statsbegravelse og relaterede begivenheder.

Det offentliggjorde det britiske finansministerium torsdag ifølge Reuters.

Efter at Storbritanniens længst regerende monark døde 96 år gammel den 8. september, gik landet ind i 10 dages landesorg, som sluttede med hendes statsbegravelse den 19. september.

I løbet af den tid lå Elizabeths kiste i Edinburgh Cathedral, før den blev flyttet til London, hvor anslået 250.000 mennesker stod i kø i timevis for at komme forbi hendes kiste i Westminster Hall og få sagt deres sidste farvel.

"Passende niveau af værdighed"

Hendes efterfølger, Kong Charles, begav sig også ud på en turné i Storbritanniens fire nationer sammen med daværende premierminister Liz Truss.

"Regeringens prioriteter var, at disse begivenheder forløb problemfrit og med det passende niveau af værdighed, samtidig med at de til enhver tid sikrede offentlighedens sikkerhed og sikkerhed," sagde John Glen, chefsekretær for finansministeriet, i en skriftlig erklæring til parlamentet.

Indenrigsministeriet, som har ansvaret for politi og national sikkerhed, tegnede sig for den største del af det samlede beløb med omkostninger på 73,7 millioner pund (632 millioner kroner).

Londons Metropolitan Police sagde på det tidspunkt, at begravelsen var den største politibegivenhed i sin historie, med højtstående personer fra hele verden til stede.

Midt i historisk krise

Der er dog også en del briter, der ikke er direkte begejstrede for, at deres regering har brugt så astronomiske summer på begravelsen.

Landet står nemlig i en historisk krise, hvor millioner af briter har svært ved at få de økonomiske ender til at mødes på grund af buldrende inflation og eksploderede energipriser.

Derfor var der også kritiske røster fremme, da den nye konge skulle krones. De endelige omkostninger for den begivenhed er ikke offentliggjort endnu, men før kroningen overhovedet fandt sted, blev det vurderet, at den sandsynligvis ville koste i omegnen af 860 millioner kroner.