Dronning Elisabeths mest berømte tiaraer: Det skal der ske med dem nu

Royalt

14/09/2022

Dronning Elisabeth II. Foto: Shutterstock
Dronning Elisabeth II. Foto: Shutterstock

Skrevet af Charlotte Friis

Efter dronning Elisabeths død er der opstået spekulationer om, hvem der skal arve hendes private samling af smykker, som både inkluderer flere berømte tiaraer og kroner.

Verdens største samling af smykker

Dronning Elisabeth havde en af de største og dyreste private samlinger af smykker i verden, heriblandt var der ikke mindre end 50 tiaraer. Hvad der skal ske med smykkerne, afhænger dog alt sammen af, hvilken samling de indgår i.

The Crown Jewels

En del af hendes smykker – hovedsageligt ceremonielle brocher, ringe, stave og kroner – indgår nemlig i det, der betegnes som The Crown Jewels, kronjuvelerne, som udstilles i Tower of London. Disse smykker tilhører ikke en enkelt person, men kronen. De tilhører dermed den, som sidder på tronen. Da Elisabeth døde, overtog hendes søn, Charles III, altså denne del af samlingen.

The Royal Collection

Derudover er der det, der betegnes som The Royal Collection, den kongelige samling, som indeholder det meste af den kongelige families kunstværker og smykker. Det er den største private samling i verden og indeholder ikke mindre end 1 million genstande, hvoraf enkelte går helt tilbage til Henrik VIII.

Denne samling er inddelt i to dele; størstedelen af genstandene forvaltes af monarken – igen kong Charles III – mens den sidste del udgør dronning Elisabeths private samling. Denne del udgøres mest af genstande, som hun har fået i gave, som hun har arvet, eller som hun selv har købt.

Offentligheden har ikke fuldt indblik i, hvilke genstande der indgår i hvilken samling, men det menes, at mange af dronning Elisabeths mest genkendelige tiaraer indgik i hendes private samling, og dermed har hun – i teorien – altså kunnet give dem, til hvem hun syntes.

En del af The Crown Jewels, som udstilles i Tower of London. Foto: Shutterstock

Da den største del af hendes smykker vil overgå til Charles III – med Camilla som sin dronningegemalinde – og dernæst til William og Kate, er det ifølge den royale kommentator Josh Rom, ikke sandsynligt, at de vil arve en hel masse.

Flere af de yngre kvinder i den royale familie har dog igennem tiden lånt flere genstande fra dronning Elisabeths private samling, herunder bar både grevinden af Sussex, prinsesse Beatrice og prinsesse Eugenie tiaraer til deres bryllup, som de havde lånt af dronningen, og derfor spekuleres der nu på, om dronning Elisabeth har påtænkt dem i sit testamente.

Iflg. Josh Rom er der en god sandsynlighed for, at det er tilfældet, da det giver god mening at give dem noget, som betyder meget for dem. Der er dog en lille hage ved det, som ikke er ubetydelig. Hvis dronning Elisabeth har indskrevet dette i sit testamente, vil de royale kvinder skulle betale arveskat af, hvad hun har efterladt dem. Pt. udgør arveskatten i England op til 40 % af værdien af en genstand, og da flere af smykkerne er millioner af kroner værd, kan det dermed ende med simpelthen at blive for dyrt.

Der spekuleres derfor på, om det ikke er bedre, at smykkerne forbliver i The Royal Collection, hvorfra de så kan lånes ved særlige lejligheder.