Blæreviden til nytårsaften: 5 ting, du ikke vidste om Dronningens tale

Royalt

31/12/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Kathrine Frich

Dronningen har aldrig sagt, at hun vil "sende en hilsen til søens folk"

Dronningens nytårstale er en fast tradition i Danmark. Man kan endda spille penge på den, hvilket der er flere og flere der vælger at gøre, men vidste du hvad der sker efter talen? Hvor traditionen kommer fra og hvornår man begyndte at bruge "gud bevare Danmark"?

Hvis ikke så læs med her.

Dronningens nytårstaler er med få undtagelser altid blevet holdt i Dronningens modtagelsesværelse i Christian IX’s Palæ på Amalienborg. Nytårsaften 1979, 1980, 2014, 2015 og 2018 blev talen holdt i Havesalen på Fredensborg Slot.

Det skriver Kongehuset i et opslag, der handler om alt det, der foregår bagom talen.

1. Sådan opstod traditionen

Nytårstalen som tradition strækker sig tilbage til Christian 9.s såkaldte ”skåltale for fædrelandet”, der første gang blev holdt af Kongen tilbage i 1880’erne.

Under Frederik 8. begyndte de landsdækkende dagblade at trykke talen.

Skåltalen blev holdt ved nytårstaflet 1. januar, og ikke, som vi kender det i dag, på årets sidste dag den 31. december.

2. Myten om søens folk

Det er en vedvarende myte, at Dronningen altid i sin tale bruger vendingen at ”sende en hilsen til søens folk”, da det aldrig har været tilfældet.

Det er dog en tradition, at Dronningen sender nytårshilsner til alle i Rigsfællesskabet og til danskere ude i verden.

I mange danske hjem er det en fast tradition at gætte på emner, specifikke ord eller begivenheder, som Dronningen vil nævne i årets nytårstale, ligesom man også har mulighed for at spille på, hvad dronningen kommer til at sige.

For eksempel giver det pengene 250 gange igen hos Danske Spil, hvis Dronningen i år siger "VAR ud af fodbold" ...

3. ”Gud bevare Danmark”

Frederik 8. introducerede i 1909 den afsluttende bøn i nytårstalen: “Gud bevare Danmark”, der senere blev genoptaget af Frederik 9., og som endnu fungerer som afslutning på Dronningens nytårstaler.

Christian 10. sluttede ligeledes sine nytårstaler med en bøn om velsignelse af nationen, hvilket fik en særlig symbolsk betydning under Tysklands besættelse af Danmark i 1940-45.

4. Blomsterne på bordet

Hvert år får Dronningen inden nytårstalen en blomsterbuket, der matcher Dronningens beklædning.

Det er således en overraskelse for Dronningen, hvordan årets buket ser ud.

5. Hvad sker der efter nytårstalen?

Et kort øjeblik efter, at Dronningen har holdt sin nytårstale, bliver Majestæten fotograferet.

Efterfølgende ønsker Dronningen “godt nytår” til tv-holdet og tager derefter videre til sin egen private nytårsaftensfejring.

Inden tv-holdet pakker sammen bydes alle involverede i nytårstaleproduktionen på et glas champagne og et stykke kransekage, hvor repræsentanter fra Hoffet deltager.