Det er ærgerligt at få sin rejse spoleret af dårlig mave på grund af mad, man har spist. Men du kan selv gøre dit til at undgå det, ved at være varsom med at spise eller drikke på rejser til fjerne lande med en anden hygiejnestandard end i Danmark.
Det betyder selvfølgelig ikke, at du bare skal lade være med at spise eller drikke, imens du er på ferie, for der er ingen grund til at gå glip af de mange spændende måltider, der er en stor del af oplevelsen i fremmede kulturer.
Men mange af de maveinfektioner med salmonella og campylobacter, som Statens Serum Institut registrerer, skyldes udlandsrejser, og derfor har Fødevarestyrelsen samlet en række råd til, hvad du skal tænke over, når du prøver udlandets specialiteter.
Skræl det, kog det eller drop det!
Hvis du rejser til fjerne lande med en anden hygiejnestandard end i Danmark, kan du forebygge dårlig mave eller rejsediarré ved at følge disse råd:
Skræl frugten selv
Spis kun mad, der serveres rygende varm
Pas på med rå grønsager og salat
Skræl frugten selv
Mange mere eksotiske lande byder ofte på mange lækre indbydende frugter. Du kan godt spise frugten, hvis du selv skræller den.
Når du skræller den, fjerner du eventuelle bakterier på overfladen. I visse fjerne lande kan det vand, som man har til rådighed til at vande og skylle frugt, være beskidt og indeholde rester af afføring fra mennesker og dyr.
Bakterier på frugt kan også skyldes dårlig håndhygiejne hos dem, der høster på marker og plantager eller skræller og udskærer frugten.
Spis kun mad, der serveres rygende varm
Det er altid sikrest at spise mad, der er kogt eller stegt og bliver serveret rygende varm. Bakterier og virus dør ved høj varme. Så hvis maden har været varmet ordentligt igennem, kan du roligt spise den.
Hold derfor øje med, at maden er rygende varm, når du får den serveret. Det kan specielt være et problem ved mere primitive gadekøkkener.
Drop det
Hvis du er på rejse i fjerne lande med anden hygiejnestandard end Danmark og ikke vil tage nogle chancer, så lad være med at spise maden, hvis den ikke er gennemvarm eller skrællet.
Hvis hygiejnen ser tvivlsom ud, så drop gadeboder med store opstillinger af udskåren frugt. Drop den lunkne mad, der har stået længe fremme på disken eller gadekøkkenet.
Drop salatskålen med rå salat.
Pas på med rå grøntsager og salat
Diarré på udlandsrejsen kan også skyldes, at man har spist frisk grønt og salat.
Især i områder af verden med begrænsede vandressourcer og lavere hygiejnisk standard i fødevareproduktionen kan det vand, som man har til rådighed til at vande og skylle grønt, være forurenet med afføring fra mennesker og dyr.
Smitten kan også skyldes uhygiejniske opbevaring og dårlig håndhygiejne hos de mennesker, der høster på marker og i plantager.
Tænk også på
Undgå rå fødevarer som f.eks. rå fisk, rå skaldyr og rå æg.
Undgå madvarer med æg, hvis varen ikke er emballeret fra producenten, f.eks. is og mayonnaiseholdige salater.
Vælg drikkevarer af kogt vand (te, kaffe), mineralvand med kulsyre på flaske med forseglet låg, øl eller surmælksprodukter af kendte mærker.
Undgå vand direkte fra vandhanen eller som isterninger.
Vask hænder eller brug håndsprit
Vask hænder ofte på rejsen, og gerne inden du spiser.
Det kan være en god ide at bruge hånddesinfektion eller desinfektionsservietter, hvis vandet ikke er rent, eller der ikke lige er adgang til vand.
Hvis du får dårlig mave på rejsen
Dårlig mave med diarré og opkast går ofte over af sig selv efter et par dage.
Drik rigeligt med væske (f.eks. te med sukker og juice fortyndet med mineralvand) og tag eventuelt et stoppende middel.
Hvis du er syg i flere dage eller får feber eller blodig diarré, bør du altid søge læge.