Skal du på langtur? 12 tips til at sove ombord på et fly

Rejse

25/06/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Det er den evige udfordring på de lange ture!

Det kan godt være, at de lange flyveture ikke er så slemme, som de var før i tiden. Du får jo trods alt både mad og drikke serveret, og der er et bredt udvalg af underholdning i form af forskellige film, alt efter hvilket flyselskab du rejser med - og så er smartphones og tablet jo også bare en gave sendt fra himlen, når det gælder om at holde sig underholdt.

Men på de rigtig lange stræk, er der en bestemt, og essentiel, del af den menneskelige eksistens, som det stadig kan være en udfordring at få klaret, når man sidder fastklemt i et lille flysæde i timevis: Søvn.

Det kan være et hulens besvær at få bare nogenlunde ordentlig hvile, når man sidder i et fly, og det kan hurtigt lægge en dæmper på den første dag af ferien, når man vandrer rundt som en søvndrukken zombie og bare gerne vil have lov til at tage en ekstra rejse - denne gang til drømmeland.

Der er imidlertid en række ting, man kan gøre for at optimere sin chancer for at få sovet ordentligt under flyveturen, og her får 12 velafprøvede tips til, hvad du kan gøre!

1. Lag på lag

En af grundene til, at folk har svært ved at sove på et fly, er, at de enten har det for varm eller koldt. Den optimale temperatur til at sove er mellem 15 og 20 grader, men i praksis kan temperaturen på fly svinge meget. Så det er værd at bruge lidt tid på at forberede sig på alle eventualiteter ved at klæde sig i lag.

Hvis du har det for varmt, kan du pille tøjet af lidt efter lidt, indtil du har den perfekte temperatur. Hvis du er for kold, kan du tilføje noget igen (eller bede stewardesserne om et tæppe eller tæpper til at varme dig op).

2. Vælg dit sæde taktisk

Hvis du kan vælge dit sæde, så gør brug af det, siger Andrew Hayward, tidligere luftfartsdirektør og direktør hos Panache Cruises.

"Sæt dig på sæder, hvor du ikke bliver forstyrret," råder han. "Vinduessæder er gode og giver en sidehovedstøtte med i købet. Sæder i nærheden af ​​toiletterne er dårlige, da folk ofte vil stå i kø ved siden af ​​dig og banke til din stol, når de går forbi."

Han anbefaler også, at du sidder så langt foran i flyet, du kan.

"Som en generel regel kommer den friskeste luft ind i kabinen ved næsen for at holde piloterne opmærksomme," forklarer han.

3. Tag en sovemaske på

Det kan være svært at sove på fly, når kabinelyset er tændt. Så det kan hjælpe at holde det ude ved at bruge en sovemaske, også kendt som en øjenmaske. Dette vil sætte dig i mørke, hvilket stimulerer produktionen af ​​melatonin, et hormon, der tilskynder til søvn.

Det vil også blokere visuelle distraktioner, der ellers kunne forhindre dig i at slumre hen, lige fra stewardessernes bevægelser til de hurtigt skiftende farver på medpassagerernes tv-skærme.

4. Lad være med at krydse benene

Krydser du naturligt dine ben, når du sidder? Så sørg for at holde dem u-krydsede, når du prøver at sove.

At krydse bennee lægger pres på venerne, hvilket begrænser din blodgennemstrømning. Og det gør det ikke kun sværere at falde i søvn, det kan også øge chancerne for blodpropper.

Så det er meget bedre at sidde med lige ben eller med en let bøjning.

5. Tag nogle flyvestrømper på

Flyvestrømper tilfører gradueret kompression til benene for at forbedre blodcirkulationen, hvilket hjælper dig med at sove og reducerer risikoen for blodpropper. Af den grund er det især vigtigt at have flyvestrømper på, hvis du er gravid, for nylig er blevet opereret eller er på medicin.

Mere generelt er den blotte handling at skifte dine dagsokker til flysokker en god måde at få dig i den rigtige tankegang til at få noget søvn.

6. Brug en rejsepude

Nakkepuder ser måske lidt fjollede ud, men ved at holde dit hoved i en behagelig stilling, kan de virkelig hjælpe dig med at sove bedre på fly.

Derudover er der mindre sandsynlighed for, at du udvikler af nakkesmerter og stivhed, mens du sover, så du vil vågne op og føle dig frisk i stedet for øm og elendig.

7. Brug ørepropper

Ligesom en søvnmaske kan blokere visuelle forstyrrelser, kan ørepropper begrænse lyddistraktioner og dermed hjælpe søvnen. Det er bedst at tage mere end et par med på flyvningen, da de kan falde ud, så du skal lede rundt på gulvet efter dem.

Der findes mange forskellige typer ørepropper, herunder skum, voks og silicium, så det er bedst at prøve et par par og finde ud af, hvilken slags der passer bedst til dig, inden du flyver.

Sørg også for, at de sidder godt i dine ører, men ikke for stramt. Hvis de er for løse, blokerer de ikke støj effektivt, men hvis de er for stramme, vil de være ubehagelige at have på på en langdistanceflyvning.

8. Lyt til hvid støj

Hvis du ikke kan lide ørepropper, så kan en bedre måde at overdøve lydlige forstyrrelser være at lytte til hvid støj gennem støjreducerende hovedtelefoner.

Hvid støj er en lyd, der indeholder alle lydfrekvenser med samme intensitet, og lyder lidt som en hvirvlende ventilator eller klimaanlæg.

Selvom det måske ikke lyder behageligt, synes mange mennesker, at det er en god måde at slukke på.

9. Vælg det bedste fly!

I sidste ende er den bedste måde at sove på et fly at opgradere til økonomi plus, business class eller første klasse... men de fleste af os har ikke den slags penge.

Hvad du dog kunne overveje, er at bruge lidt mere på at flyve på et tidspunkt på dagen eller natten, der er mere befordrende for søvn.

Vi bevæger os ind i det professionelle teknikområde her, men hvis du er en hyppig flyver, kan du også overveje det flyselskab, du flyver med. For eksempel har Emirates ry for at tilbyde sæder på økonomiklasse med mere benplads end de fleste, mens Singapore Airlines er kendt for sæder på økonomiklasse med en bredere sædehøjde.

Før du bestiller, er det også værd at være opmærksom på det specifikke fly, du skal på. "Flytype kan gøre en kæmpe forskel," siger Hayward.

"Vælg at flyve med Boeing 787 Dreamliners eller Airbus A350'ere, hvis du kan, da deres kabiner er presset til meget lavere højder – 6.000 fod i modsætning til 8.000 fod - og dette har en massiv indvirkning på søvn og jetlag."

10. Sig 'nej' til den gratis kaffe

Det er svært nok at sove på fly uden at fylde din krop med kunstige stimulanser. Koffein er den oplagte – hvilket betyder, at du bør takke nej til tilbuddet om gratis kaffe eller te efter dit lækre genopvarmede måltid under flyvningen.

Koffein kan forblive i dit system meget længere, end du måske også er klar over. Mens de fleste mennesker burde være klare efter fire til seks timer, kan det hos nogle mennesker stadig hænge rundt og få dig til at føle dig vågen otte timer efter den luskede kop kaffe.

Det er ikke kun at sove på flyet, du skal overveje – du vil ikke have, at koffeinen forværrer dit jetlag, når du først er landet.

11. Undgå alkohol

Alkohol kan i starten virke som et sløvende middel og hjælpe dig med at glide hurtigere væk til drømmeland, og som et resultat bliver det nogle gange brugt som en krykke til at hjælpe med at starte søvnen.

Men efter et par timer begynder det at opføre sig som et stimulerende middel, der forstyrrer søvncyklussen, får den sovende til at vågne oftere og resulterer i generelt dårlig søvnkvalitet.

Det anbefales typisk, at du undgår alkohol i de to eller tre timer, før du vil sove, men det kan variere fra person til person.

12. Men få nok at drikke!

Selvom du bør undgå kaffe og alkohol, er det vigtigt at holde sig hydreret, fordi luften på et fly er særlig tør. Ingen ønsker at blive vækket af en kradsende hals.

Aerospace Medical Association (AsMA) anbefaler at drikke omkring 250 ml vand for hver time, du er på en flyvning.

Kilde: Tom's Guide