Mange af verdens store rovdyr blev jaget til udryddelse i det 19. århundrede – men der er andre aggressive skabninger, der kan findes på kysterne.
Mens bjørne, store katte og hajer ikke er indfødte i vores del af verden, er der nogle aggressive dyr, der kan findes i vores natur. Nogle bliver mere udbredt, når temperaturerne stiger, mens andre simpelthen er tamme gårddyr, der kan blive ubehagelige.
Her samler vi nogle af de dyr og insekter, som bør undgås, hvis man vil undgå at blive bidt – med en af de mest aggressive skabninger, der lurer under sandet.
Hestebremser
Hestebremser suger ofte blod fra kvæg, men de angriber også mennesker, og deres bid kan være smertefulde.
Insekterne mener det alvorligt og lader sig ikke skræmme af en hånd, der prøver at skubbe dem væk.
De kan nå en længde på op til 6,1 centimeter, men hornbremser er kun halvanden centimeter og driver kvæg til vanvid om sommeren.
Bier og hvepse
Disse insekter kan blive aggressive i løbet af sommeren og kan dræbe mennesker, der er allergiske over for deres gift.
I Danmark er der hvert år omkring 150 tilfælde af allergisk chok, og det skyldes ofte bistik fra bier og hvepse. Omkring 5 procent af tilfældene ender endda med at koste offeret livet.
Bier bygger ofte papirreder på lofter, skure, hule træer og nogle gange pindsvinekasser.
Hugorme
Dette er den eneste giftige slange i Danmark, men en observation af en er sjælden.
Der registreres omkring 400 hugormebid hvert år herhjemme, men siden år 1900 har kun syv personer mistet livet som følge af biddet.
Deres giftige bid fører dog hvert år til amputationer og hundedødsfald.
Kvæg
Kvæg, der græsser på danske marker, er beskyttende over for deres afkom. Hvis de føler, at deres kalv er truet, vil de angribe.
Større grupper kan styrte af sted, hvis de bliver provokeret.
De vil sparke ud med skarpe hove, hvis de trues af hunde, hvilket kan forårsage alvorlige skader.
Gedder
Rovdyr-gedder er massive fisk, der findes flere steder i Danmark, fx i søer. De gemmer sig i alger, før de jager fisk, frøer, krebsdyr eller pattedyr.
Med en længde på op til halvanden meter kan de også fange ællinger og blishøns eller endda voksne ænder. Vanddyr og fugleliv er sårbare på grund af deres størrelse.
Geddefiskere siger, at de er "meget aggressive" og har skarpe tænder, der er i stand til at forårsage dybe sår.
Sårbare arter og farlige dyr
Der er også andre dyr, der udgør en trussel, herunder den mindre søstjerne og grævlinger.
Turister bør være opmærksomme på disse potentielle farer og tage de nødvendige forholdsregler for at undgå farlige situationer, når de bevæger sig ud i den danske natur til foråret og til sommer.
Kilde: The Mirror