Nyt rejsekoncept: Oplev dyrelivet med god samvittighed

Rejse

07/11/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Wildlife Heritage Areas vil gøre rejsende til ansvarlige turister, tilbyde de vildeste naturoplevelser, og samtidig udrydde elefantridning, delfinshows og tiger-selfies.

Turister der fremover rejser til Wildlife Heritage Areas, kan rejse hjem igen med unikke natur- og dyreoplevelser - plus god samvittighed - i bagagen.

Vildt-venlige områder er et opgør med den gammeldags pommes frites-turisme som elefantridning, tiger-selfies og delfinarier.
Idéen er, at konceptet helt skal udrydde salget af billetter til oplevelser, hvor vilde dyr udnyttes, og med tiden skal overflødiggøre triste zoologiske haver med vilde dyr i små bure og lænker.

“Alt det hører fortiden til, fordi vi i dag ved, at der bag de lydige elefanter, aber, delfiner og bjørne, gemmer sig nedbrudte eller bedøvede dyr, når de bliver udstillet eller optræder i underholdningsshows,” siger Stephanie Kruuse Klausen, wildlife ekspert, World Animal Protection, og fortsætter:

“Vi er enormt stolte af, at vi nu kan præsentere et nyt dyrebeskyttelsesprogram, der er skabt i samarbejde mellem lokale beboere, organisationer, myndigheder og erhvervsliv samt rejseudbydere og tour-arrangører, som er vigtige spillere i den her sammenhæng” siger Stephanie Kruuse Klausen.

Rejsegigant bakker op

Hos Spies Rejser, der i forvejen arbejder med bæredygtighed og har et tæt samarbejde med World Animal Protection, bakker Sofie Folden Lund helhjertet op om det nyskabende projekt:

“Med Wildlife Heritage Areas kortlægger og udvikler man helt konkret vildt-venlige områder over hele verden, og faciliterer samtidig, at rejsende kan opleve dyrene i deres naturlige miljøer. Det er ikke alene et yderst sympatisk og vigtigt projekt, men også noget, der vil give vores gæster og alle andre rejsende nogle helt spektakulære oplevelser,” siger Sofie Folden Lund, kommunikationschef hos Spies Rejser:

“Vilde dyr skal forblive vilde og ikke optræde i fangenskab eller bruges som underholdning for turister. Derfor arbejder vi tæt sammen med World Animal Protection for at sikre, at vores udflugter lever op til standarden for beskyttelse af vilde dyr, ligesom vi guider vores gæster til dyrevenlige rejseoplevelser,” forklarer Spies’ kommunikationschef.

Mennesker, dyr og natur har brug for hinanden

Hos dyreorganisationen understreger Stephanie Kruuse Klausen vigtigheden af det tætte samarbejde med Spies Rejser og rejsebranchen over en bred kam.

“Et vigtigt element bag visionen om Wildlife Heritage Areas er, at områderne er tilgængelige. Både for de lokale og turister. Visionen kan kun lade sig gøre, fordi alle parter er med på, at det sker på naturens og dyrenes præmisser, og samtidig kan se, hvor mange positive fordele, det giver for det lokale miljø, lokale arbejdspladser, og stedets øgede værdi som turistområde,” siger Stephanie Kruuse Klausen, og tilføjer:

“Wildlife Heritage Areas er skabt ud fra den grundlæggende holdning, at mennesker, dyr og natur har brug for hinanden. Med de vildt-venlige områder vil vi hylde vores fælles naturarv med alle dens fantastiske arter, mangfoldighed og muligheder. Til inspiration og glæde for nuværende og kommende generationer. Det er faktisk lidt den samme tanke, som den der ligger bag Unescos velkendte verdensarvsliste,” siger Stephanie Kruuse Klausen.

8 steder på 5 kontinenter

Indtil videre er der udpeget otte Wildlife Heritage Areas på fem kontinenter.

Det tætteste sted på Danmark er den italienske bjergkæde Appenninerne, hvor der er udpeget et 1100 kvadratkilometer stort område, hvor man blandt andet kan møde den stærkt truede marsikanske brunbjørn.

Hvis man vil længere væk, kan man blandt andet opleve den fascinerende natabe i det 640 kvadratkilometer store område, der er udnævnt i Amazon-regnskoven mellem Peru og Colombia, eller man kan tage til Madeira på hvalsafari og opleve delfiner, grinde- og kaskelothvaler.

Den fulde liste over de første otte Heritage Areas, ser således ud:

  • Amazon Night Monkey Heritage Area (candidate), Peru/Colombia

  • Amazon Uakari Heritage Area (candidate), Brazil

  • Apennines Marsican Bear Heritage Area (candidate), Italy

  • Whitsundays Whale Heritage Area (Candidate) Australia

  • Santa Barbara Channel Whale Heritage Area (new designation), USA

  • Madeira Whale Heritage Area (new designation), Portugal

  • Plettenberg Bay Whale Heritage Area (designated), South Africa

  • Algoa Bay Whale Heritage Area (designated), South Africa