Snart slut for bl.a. 7-Eleven og McDonald's - nye regler kan gælde allerede til sommer

Politik

05/03/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Det skal være helt umuligt fra 2030.

Europæiske caféer og restauranter står over for en markant ændring i deres serveringspraksis.

En ny foreløbig EU-aftale, indgået mandag mellem Ministerrådet og Europa-Parlamentet, sætter en stopper for brugen af engangsemballage til servering for gæster, der spiser på stedet, fra 2030.

Det skriver B.T.

Branche frygter øgede omkostninger

Mikal Holt Jensen, miljøchef i Horesta, brancheforeningen for hotel-, restaurant- og turisterhvervet, påpeger de potentielle udfordringer og omkostninger i forhold til vand og arbejdskraft ved denne overgang.

Denne ændring kommer som en del af EU's indsats for at tackle det stigende problem med emballageaffald, der i 2021 generede 188,7 kilo affald per indbygger i EU, hvilket er en stigning på 10,8 kilo per person fra året før, jf. EU-Kommissionen.

Jensen understreger vigtigheden af grundig analyse i denne sammenhæng:

"Der skal laves beregninger, så vi er sikre på, at et lille stykke papir, som en burger for eksempel er pakket ind i, er mere miljøskadeligt end at bruge tallerkner, der skal vaskes igen og igen."

Vidensgrundlaget skal på plads

Restaurationsbranchen undersøger allerede alternative løsninger for at reducere brugen af engangsemballage, herunder anvendelsen af genbrugsmaterialer og forsøg med genbrugsservice.

Mikal Holt Jensen understreger, at branchen i mange år har arbejdet med løsninger for netop at nedbringe mængden af engangsemballage, men synet på, hvad der er den rigtige og forkerte måde, er meget forskellig.

Derfor mener han, det er vigtigt med et ordentligt vidensgrundlag, så de rigtige løsninger kan træffes. Derefter kan man så se på, hvor hurtigt de givne løsninger skal implementeres.

Selvom aftalen endnu er foreløbig og afventer endelig godkendelse i både parlamentet og rådet, forventes det, at den vil træde i kraft inden sommeren i år.