Skattelettelser og -lempelser: Her er regeringens forslag

Politik

12/06/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

De er en del af et udspil om en ny iværksætterstrategi.

Her til morgen har regeringen præsenteret et udspil til en ny iværksætterstrategi for Danmark.

Der er afsat 2,1 milliarder kroner i 2024-2026 og 1,1 milliarder kroner i 2027 i regeringens udspil, der indeholder 41 konkrete initiativer.

Der er blandt andet elementer om, hvordan man kan sikre mindre bureaukrati og "bøvl", som regeringen selv formulerer det, men måske mere interessant for de fleste danskere er, at der også er blevet plads til en række skattelempelser og - lettelser.

5 skattepunkter

For det første vil regeringen hæve grænsen for højere beskatning af aktiegevinster fra 61.000 kroner til 80.000 kroner. Gevinster under grænsen skal beskatted med 27 procent, og gevinster over skal beskattes med 42 procent.

Dernæst skal en bestemt skat helt fjernes. Den såkaldt "fantomskat", der findes i paragraf 40 i afskrivningsloven, dikterer nemlig, at sælger af en virksomhed beskattes af virksomhedens forventede indjening ved en senere milepæl. Den skat vil regeringen simpelthen fjerne.

En anden beskatning, der skal fjernes, hvis det står til regeringen, er beskatningen af selskabers udbytte fra unoterede porteføljeaktier.

Derudover skal der gives mulighed for at udskyde skattebetalingen, hvor salgssummen betales løbende.

Endelig forelslår regeringen at indføre en femårig periode med en såkaldt realisationsbeskatning af selskabers nynoterede porteføljeaktier. Hvis et selskab har unde 10 procents ejerskab af nynoterede virksomheder, kan man vælge realisationsbeskatning de første fem år efter noteringen.

Du kan læse hele regeringens udspil, "Et iværksætteriland i verdensklasse" på Erhvervsministeriets hjemmeside lige her.