Hjertepatienter skal have ret til psykologbehandling, mener foreninger

Politik

29/10/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

De nye pakkeforløb for kronikere bør sikre, at hjertepatienter får tilbudt psykologbehandling ved behov, mener Hjerteforeningen og Dansk Psykolog Forening.

Omkring 670.000 danskere lever i dag med en hjerte-kar-sygdom, og hver femte hjertepatient har symptomer på angst og depression. Det er et tegn på, at hjertepatienternes mentale trivsel halter, og det koster både samfundet og den enkelte patient dyrt.

Derfor foreslår Hjerteforeningen og Dansk Psykolog Forening, at hjertepatienter får ret til psykologbehandling i de nye pakkeforløb, der skal udvikles som følge af den kommende sundhedsreform.

"Sund mental trivsel forebygger dyre genindlæggelser, der i mange tilfælde kunne være undgået, hvis patienten havde modtaget psykologhjælp. Samtidig er risikoen for at dø af en hjertesygdom langt højere for hjertepatienter med depression, ligesom kombinationen af hjertesygdom og depression gør behandlingen dyrere og forringer patientens livskvalitet. Derfor er det meningsfuldt at tilbyde patienterne psykologbehandling," siger Anne Kaltoft, adm. direktør i Hjerteforeningen.

Med forslaget lægger Hjerteforeningen og Dansk Psykolog Forening konkret op til, at hjertepatienter skal tilbydes psykologbehandling ved behov. Hjertepsykologer skal være et fast element i den tværfaglige behandling på alle landets hjerteafdelinger efter den model, som Region Syddanmark indførte i 2022. Her får nyligt diagnosticerede hjertepatienter og deres pårørende mulighed for psykologhjælp allerede under indlæggelsen på hjerteafdelingen.

"Tilbuddet om psykologbehandling til patienter på hjerteafdelingerne i Region Syddanmark har vist sig at være en succes, som har været medvirkende til at hjælpe mange hjertepatienter godt tilbage til livet. Det tiltag ønsker vi, at også hjertepatienter i resten af landet skal tilbydes," siger Anne Kaltoft.

Pakkeforløb bør have øje for hele patientens sygdomsbillede

Forskning viser, at psykologbehandling reducerer hjertepatienters symptomer på angst og depression og forbedrer deres livskvalitet. Derfor er det oplagt at indtænke psykologiske behandlingstilbud i de nye pakkeforløb til hjertepatienter, påpeger de to foreninger:

"Mange oplever hjertesygdom som en voldsom forandring af livet, hvor bekymringer og angst for døden eller fremtiden fylder meget. De psykiske reaktioner kan psykologer behandle, og de kan hjælpe patienterne med at mestre deres nye hverdag og komme i trivsel på trods af de svære omstændigheder. De nye pakkeforløb bør have øje for hele patientens sygdomsbillede og sikre en indsats, der skaber helhed i behandlingen og giver bedre forudsætninger for, at patienterne får et bedre liv med deres sygdom," siger Dea Seidenfaden, forperson for Dansk Psykolog Forening.

En national patientundersøgelse foretaget af Hjerteforeningen viste i 2021, at 68 procent ikke oplever at få tilbudt psykisk støtte i forbindelse med deres hjertesygdom.

Med det afsæt – og på baggrund af Hjerteforeningens og Danske Regioners udspil ’20 Slag for Hjerterne’ – iværksatte Region Syddanmark i 2022 sit tilbud om psykologbehandling til patienter på hjerteafdelingerne i regionen. Og erfaringerne med psykologer på hjerteafdelingerne er rigtig gode.

En nyligt offentliggjort evaluering fra Hjertepsykologklinikken på Odense Universitetshospital viser, at psykologbehandlingen gør en positiv forskel for patienterne. 70 procent af de tværfaglige medarbejdere på OUH’s hjerteafdeling angiver, at patienterne har gavn af tilbuddet, samt at det løfter kvaliteten af den tværfaglige indsats.

Patienter på hjerteafdelingerne fremhæver, at det særligt er tilgængeligheden i hospitalsregi samt den specialiserede viden, der gør, at psykologbehandlingen skiller sig ud fra anden behandling af psykosociale problemstillinger.

Foruden hjertepsykologer bør et nyt pakkeforløb til hjertepatienter indeholde oplysning om mulige psykiske reaktioner relateret til hjertesygdom. Det kunne indbefatte undervisning til patienter og pårørende, trivselsscreening af alle hjertepatienter ved påbegyndelse og afslutning af rehabiliteringsforløbet, gruppefaciliterede samtaler, så patienterne kan drage fordel af andres erfaringer, og individuel opfølgning til hjertepatienter med moderate til svære symptomer på angst og/eller depression med mulighed for visitation til rette behandlingstilbud.