1 mia. kroner på vej til "akut velfærd" - sådan bliver de fordelt

Politik

24/08/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Regeringstoppen præsenterede initiativet på et pressemøde tidligere i dag.

Som en del af finanslovsforhandlingerne har regeringen besluttet at løfte den kommunale serviceramme for 2024 med yderligere 650 millioner kroner.

Derudover skal regionerne have et løft på 350 millioner kroner i samme periode.

Et udtryk for et nødvendigt kursskifte i retning af at prioritere velfærden, lyder det fra KL.

”Det er en livgivende beslutning fra regeringen. Vi står i hele landet midt i nogle stramme budgetforhandlinger, og mange steder er det rigtig svært at få enderne til at mødes. Det vil det stadig være, men det er meget positivt, at regeringen har valgt at prioritere flere penge til velfærden. Det ændrer dog ikke på, at vi stadig skal leve op til den aftale, vi har med regeringen, hvor vi bl.a. skal finde administrative besparelser, samtidig med at regeringen leverer de nødvendige regelforenklinger,” siger KL’s formand Martin Damm.

"Det er en kærkommen håndsrækning i en svær budgettid. Kommunerne har gennem en årrække skullet gennemføre besparelser, og derfor er et løft både godt og helt nødvendigt. Der er samtidig brug for en grundlæggende drøftelse om finansieringen af den offentlige sektor i fremtiden. Hvis vi skal møde borgernes forventninger, bliver det nødvendigt med yderligere løft i fremtiden," siger KL’s næstformand Jacob Bundsgaard.

Skal gøre en forskel "hurtigst muligt"

På pressemødet forklarede statsminister Mette Frederiksen (S), at den ekstra økonomiske håndsrækning til kommunerne og regionerne skal imødekomme nogle af de besparelser, der er på bordet i finanslovsforhandlingerne.

"Det er vigtigt for regeringen, at de har penge skal ud og gøre en forskel hurtigst muligt i 2024," lød det fra statsministeren.

Den ekstra milliard er fundet i det såkaldte økonomiske råderum.

I 2021 og 2022 har regionerne mistet, hvad der svarer til 1,5 milliarder kroner alene som følge af inflationen. Samtidig er medicinudgifterne steget med en milliard kroner i år.