Til trods for Folketingets beslutning om at afskaffe Store Bededag som officiel helligdag for at øge arbejdsudbuddet, viser en ny undersøgelse, at en betydelig del af den danske arbejdsstyrke planlægger at tage sagen i egen hånd og holde fridagen alligevel.
Det skriver Avisen Danmark.
Ifølge en undersøgelse foretaget af Norstat for fagforeningen Business Danmark blandt 1264 lønmodtagere over 18 år, har 20 procent af de adspurgte - det vil sige hver femte lønmodtager - til hensigt at holde fri den 26. april, den dato store bededag ville være faldet på i år.
Blandt de ældre arbejdstagere, i aldersgruppen 50-66 år, er dette tal endnu højere, nemlig 25 procent.
Tydeligt signal til regeringen
Jens Neustrup Simonsen, landsformand i Business Danmark, siger i forhold til resultaterne: "At hver femte dansker vælger at holde fri på store bededag, er bemærkelsesværdigt."
Dette understøttes af De Økonomiske Vismænds tidligere forudsigelser, som vurderede, at danskernes arbejdsvaner ikke nødvendigvis ville ændre sig som følge af helligdagens afskaffelse.
Denne holdning afspejles yderligere i lokale beslutninger og kompensationsstrategier. Flere kommuner har besluttet at holde skoler lukket på den pågældende fredag, hvilket efterlader forældre - der nu skal møde på arbejde - i et dilemma.
Nogle virksomheder tilbyder deres medarbejdere en ekstra fridag som kompensation, mens andre har fundet alternative måder at belønne deres ansatte på, såsom en fridag på fødselsdagen.
Beslutningen om at afskaffe store bededag blev vedtaget med argumenter om nødvendigheden af øgede investeringer og bidrag til fælles sikkerhed i Europa, særligt i lyset af konflikten i Ukraine.
Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen og Socialdemokratiets beskæftigelsesordfører, Jens Joel, har forsvaret afskaffelsen.