Skatterådgiver advarer: Unødige tiltag mod dødsboskat kan koste danskere dyrt

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Mange danskere bruger unødvendige ressourcer på at undgå, at deres dødsbo bliver skattepligtigt. Det kan resultere i spildte kræfter og en økonomisk dårligere situation for arveladeren.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Af Malou Trebbien, Head of Tax & Legal og skatterådgiver hos Formue Danmark.

Hvert år bruger mange danskere tid og penge på at undgå, at deres dødsbo bliver skattepligtigt. De overdrager ejendomme, giver gaver til arvingerne eller sælger værdipapirer for at mindske formuens størrelse. Men mange gange er tiltagene unødvendige.

Som rådgiver hos Formue, et af Nordens førende, uafhængige rådgivningsfirmaer inden for Financial Life Management, der blandt andet behandler dødboer, har jeg set flere eksempler på, at afdøde i årene op til dødsfaldet unødigt har sat sig selv i en økonomisk sårbar situation for at undgå skat for deres arvinger. En skat, viser det sig, som dødsboet faktisk ikke ville være blevet pålagt. Det gælder for eksempel forældre, som har delt ud af formuen til deres børn, på trods af at det har medført en økonomisk presset situation i deres sidste leveår. Når man taler med arvingerne, viser det sig, at målet ofte har været at nedbringe formuen for enhver pris, i håb om at undgå at efterlade sig et skattepligtigt dødsbo.

Hvornår er et dødsbo skattepligtigt?

Som hovedregel siger man, at dødsboer, hvor enten boets samlede nettoformue eller bruttoaktivernes størrelse overstiger 3.399.600 kroner, er skattepligtige ifølge 2025-tal. Ejendomme, der kan sælges skattefrit efter parcelhusreglen, skal dog kun medregnes, når man opgør nettoformuen – og altså ikke, når man opgør bruttoaktivernes størrelse. Det er som udgangspunkt handelsværdien af aktiverne, der anvendes ved beregningen, opgjort på skæringsdagen i dødsboet. Skæringsdagen vil ofte ligge omkring afslutningen af dødsboet, men kan også placeres tidligere.

Som det fremgår, er skattereglerne for dødsboer komplekse og omfattende, og uden kyndig rådgivning er det ikke enkelt at gennemskue, hvordan man selv – og i sidste ende ens arvinger – er stillet. Den kompleksitet medfører i sig selv, at der sker misforståelser omkring behovet for at nedbringe formuen. Derudover mangler debatten en nuancering af, at selvom dødsboet som sådan er skattepligtigt, har det ikke nødvendigvis negative konsekvenser for arvingerne.

Indeholder dødsboet skatterelevante aktiver?

Der ligger mange gode intentioner bagved ønsket om at gøre sit fremtidige dødsbo skattefrit, for på den måde at spare skat for arvingerne. Det er dog vigtigt at være opmærksom på, at det ikke altid er ”farligt” med et skattepligtigt dødsbo.

Det skyldes for det første, at det kun er bestemte aktiver som for eksempelværdipapirer og kapitalandele, der potentielt kan udløse såkaldt avancebeskatning. Det er ofte denne avancebeskatning, der kan være ”farlig”, i den forstand, at der her kan ligge en betydelig latent skattebyrde for arvingerne. Avancebeskatning indebærer, at dødsboet skal betale skat af den fortjeneste, der opnås ved salg/overdragelse af aktivet. Hvis afdøde for eksempel har købt en portefølje aktier til 100.000 kroner, og værdien på skæringsdagen i dødsboet er 2,1 millioner kroner, bliver dødsboet beskattet af fortjenesten på 2 millioner kroner.

Det betyder omvendt, at selvom dødsboet består af et eller flere skatterelevante aktiver, er det alene en eventuel fortjeneste af disse aktiver, der beskattes. Hvis førnævnte aktieportefølje i stedet havde en værdi på 90.000 kroner på skæringstidspunktet i dødsboet, var der ingen fortjeneste til beskatning, men derimod et tab, som der kan opnås fradrag for.   

Hvis dødsboet ikke indeholder skatterelevante aktiver, sker der ingen avancebeskatning, uanset hvor stor formuen er, eller hvor stor fortjeneste der er på de ikke-skatterelevante aktiver. Det er derfor i disse tilfælde ofte unødvendigt at bruge tid og penge på at ”slanke” formuen. Selvom dødsboet for eksempel har solgt afdødes villa og realiseret en gevinst på mange millioner kroner, vil salget være skattefrit såfremt afdøde selv kunne have solgt ejendommen skattefrit – hvilket jo ofte er tilfældet.

En opfordring til omtanke

Det er vigtigt at understrege, at det i mange situationer kan være en rigtig god idé at omstrukturere sin formue, med henblik på at etablere et skattefrit dødsbo. Består formuen helt eller delvist af skatterelevante aktiver, hvorpå der hviler en latent beskatning, kan man med stor fordel se på mulighederne for at etablere et skattefrit dødsbo.

Mit råd er blot at handle med omtanke, og forinden konsultere en skatterådgiver, der kan bistå med afklaring af behovet, og finde den rigtige løsning. Er man arving i et dødsbo, der er skattepligtigt, anbefaler jeg også at søge skatterådgivning.