Skal du skyde over eller under på din forskudsopgørelse? Her er ekspertens svar

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Den rigtige løsning kommer helt an på din indkomst.

Tag det roligt. Sæt dig ned, pust ud, lad pulsen komme helt i bund. Det er overstået.

Årets nok mest hektiske og imødesete weekend er overstået, efter Årsopgørelsen 2023 blev frigivet for knap to uger siden.

Millioner af danskere har været inde og tjekke, om de skal have penge tilbage i skat, eller om de har fået en ekstraregning. Hvis du hører til den sidste kategori, har du måske allerede fået betalt regningen, du har måske klaget, du er måske ved at få lagt et budget, så du kan betale beløbet - men uanset hvad vil du nok gerne slippe for at stå i den samme situation til næste år.

Hvert skatteår er det evige spørgsmål nemlig, om man skal skyde over eller under det beløb, man regner med at tjene i løbet af året, og hvis du igen og igen oplever, at du skal have penge op ad lommen, kan det være, du skyder ved siden af med din indkomst.

Så kan man ikke sætte sin forventede indkomst højere, end det reelle beløb, man ender med at tjene, så man kan slippe for en ekstraregning og i stedet se frem til et økonomisk boost, når den overskydende skat bliver udbetalt?

Svaret på det spørgsmål kommer an på, hvad du tjener.

Kommer an på din indtægt

Ifølge jurist i Skatteguiden, Kristoffer S. Olesen, er der dog god grund til forvirringen – svaret er nemlig ikke entydigt, men afhænger af din indtægt.

Han forklarer til Faglige Seniorer, at hvis man ligger i indkomstgruppen mellem 50.000 og 423.000 kroner i 2024, så er det faktisk den bedste idé at sætte tallet lidt lavere end lidt højere.

Årsagen til, at det er den smarteste løsning, er, at beskæftigelsesfradraget beregnes ud fra din lønindkomst. Jo mere, du tjener, jo højere fradrag.

Så hvis du for eksempel forventer at tjene 300.000 kroner, men i stedet kun ender med at tjene 250.000 kroner, så har du fået et for højt beskæftigelsesfradag i løbet af året - og så falder skattehammeren.

Men det kan også betale sig at sætte tallet højere end det beløb, man regner med tjene. Det kræver dog, du er oppe i den højere ende af indkomstskalaen.

Topskattegrænsen

Hvis du ligger til at blive ramt af topskattegrænsen (588.900 kroner i 2024, på årsbasis og efter arbejdsmarkedsbidrag), bør du i stedet sætte din forventede indkomst højere end det, du faktisk regner med at tjene.

Årsagen er, at du kan komme i klemme med de ekstra 15 procents skat (topskatten).

“Har du sagt til din forskudsopgørelse, at du forventer at tjene 500.000 kroner, så laver Skat beregningen ud fra, at du ikke skal betale de 15 procent og tager højde for det resten af året,” siger Kristoffer S. Olesen til Faglige Seniorer.

Men hvis du så ender med at nå over den famøs grænse, er der pludselig penge, du skal betale 15 procents ekstra skat af. Det er der ikke taget højde for i løbet af året, hvis du ikke har fået skrevet det ind i forskudsopgørelsen.

Ifølge Skattestyrelsen fik godt 3,8 millioner borgere udbetalt i alt omkring 25,5 milliarder kroner i overskydende skat sidste år.

Det er godt 6650 kroner per borger. Godt og vel 800.000 endte med at skulle betale 6,4 milliarder retur i restskat.