Rammer især pensionerne: Sådan bliver du påvirket af nye skatteregler

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Det vender op og ned på ulemperne.

Den seneste tid har nye skatteregler for alvor sat dagsordenen i Danmarks finansverden, og når kalenderen siger 2026, så træder en ny skattereform i kraft.

Og der er god grund til at spidse ører, for den bringer en vigtig nyhed for pensionsopsparere.

Reformen introducerer nemlig en mellemskat på 7,5 procent for indkomster mellem 644.400 kr. og 776.500 kr.

Det er en markant reduktion fra den nuværende topskat på 15 procent, og ændringen vil da også have en betydelig effekt på danskernes pensionsindbetalinger og udbetalinger, hvor især de middelhøje indkomster vil opleve en ændring i deres skattebyrde.

Det skriver Finans.dk.

I kroner og ører

For eksempel vil en ekstra indbetaling på 10.000 kr. til pensionsordningen i dette løninterval efter de nye regler resultere i en stigning i den reelle udgift fra 4.709 kr. til cirka 5.400 kr.

Men på udbetalingssiden ser man dog en fordel ved de nye regler: En pensionsopsparing på 100.000 kr. vil fra 2026 udbetale næsten 8.000 kr. mere efter skat.

Omlægningen betyder, at det kan være særdeles fordelagtigt for topskatteydere at øge deres pensionsindbetalinger nu, for at udnytte det højere fradrag før skattereglerne strammes:

"Man har en mulighed for at få noget fradrag hvis man indbetaler noget mere i disse år. Det kan være direkte ekstra opsparing eller måske fremrykning af noget ekstra opsparing, man ellers havde planlagt til at foretage senere", siger Danicas cheføkonom Mads Moberg Reumert. 

Og benytter man sig af muligheden for at indbetale ekstra på sin pension inden 2026, så får man det nuværende fradrag og i sidste ende en større gevinst, da fradragsværdien er højere end skatteværdien.

Til gengæld påvirker de nye regler ikke dem med en løn under 644.400 kr., og det efterlader en stor del af befolkningen uberørt af de kommende ændringer.