De nye ejendomsvurderinger betyder, at boligskatterne i fremtiden kan stige eller falde i takt med udviklingen på boligmarkedet.
For at udjævne overgangen er der – udover den kendte skatterabat – indført mulighed for, at boligejerne kan indefryse eventuelle stigninger i boligskatterne, så deres udgifter holdes i ro.
”For de fleste boligejere betyder boligskattereformen samlet set lavere boligskat. Men hvis man står til en stigning, opfordrer vi til at være opmærksom, når man åbner forskudsopgørelsen for 2025. Her er nemlig mulighed for at udskyde evt. stigende boligskat. Hvis man er i tvivl om sine muligheder, sidder vi klar til at hjælpe ved telefonerne, ligesom man kan læse mere i vores vejledninger,” siger Anne-Sofie Jensen, direktør i Vurderingsstyrelsen.
Der findes tre forskellige typer af lån.
Indefrysningslån
Allerede i 2017 fik boligejerne mulighed for at udskyde stigninger i den kommunale grundskyld med et indefrysningslån. I 2024 blev lånene flyttet til Vurderingsstyrelsen og udvidet til også at omfatte ejendomsværdiskatten.
Med indefrysningslån har alle boligejere mulighed for at udskyde stigninger i ejendomsværdiskat og grundskyld. Lånene forrentes i 2025 med 2,66 procent og skal senest tilbagebetales, når boligen sælges. Boligejerne kan også indfri lånet helt eller delvist før tid, ligesom ordningen kan til- og fravælges fra år til år.
Hvis man allerede er tilmeldt indefrysning på grundskyld, vil man også være det fremover, medmindre man aktivt fravælger det på forskudsopgørelsen. For ejendomsværdiskatten – som er en ny indefrysningsmulighed – bliver man ikke automatisk tilmeldt. Hvis man vil bruge den mulighed, skal man tilmelde sig på Vurderingsportalen.
Læs mere om indefrysningslån på Vurderingsportalen her.
Tillægslån
Der er for alle boligejere indført en skatterabat, der sikrer, at de ikke skal betale mere i 2024 med de nye regler, end de skulle have gjort med de gamle regler. Skatterabatten gælder, indtil man sælger sin bolig.
Vurderingsstyrelsen kan dog først beregne nettoværdien af skatterabatten på tværs af grundskyld og ejendomsværdiskat fra forskudsopgørelsen for 2026. Det betyder for omkring 900.000 boligejere, at hvis den ene skat bevæger sig op og den anden ned, kan de få en for høj skatterabat og dermed risikere en restskat.
For de fleste – forventet 670.000 boligejere – vil en evt. restskat være på under 2.000 kroner.
Hvis man vil indefryse restskatten, kan det ske med et tillægslån. Er man allerede tilmeldt indefrysningslån, får man automatisk også tillægslån med samme rentesats fra 1. januar 2025.
Tillægslånet kan fravælges inden den 31. december 2024 på to måder. Den ene mulighed er at fravælge indefrysningsordningen på forskudsopgørelsen for 2024. Det betyder, at tillægslånet og indefrysningslånet begge bortfalder. Ønsker man kun at fravælge tillægslånet, kan man udfylde en blanket herom på vurderingsportalen.dk.
Uden tillægslån bliver en evt. restskat indarbejdet i årsopgørelsen. Vurderingsstyrelsen sender inden årsskiftet et brev til alle de boligejere, der er berørt af problemstillingen.
Læs mere om tillægslån på Vurderingsportalen her.
Pensionistlån
Den tredje lånemulighed er de såkaldte pensionistlån. Boligejere, som har nået folkepensionsalderen, modtager efterløn eller pension, kan låne til betaling af hele deres grundskyld og dermed udskyde en del af deres ejendomsbeskatning.
Pensionister kan søge om pensionistlån på TastSelv Skat. Lånet er med renter og kræver sikkerhed i ejendommen. Det er muligt at låne op til 95 procent af den tinglyste sikkerhed, og lånet betales som udgangspunkt først tilbage, når ejendommen sælges. Boligejerne kan dog fravælge yderligere belåning undervejs uden samtidig at skulle tilbagebetale det allerede lånte beløb.
Læs mere om pensionistlån på Vurderingsportalen her.