Det er ikke ligefrem en nyhed, at der er en række danske pengesedler, der bliver udfaset.
Sidste år gav Nationalbanken nemlig besked om, at de nuværende 1000-kronesedler samt ældre sedler vil blive udfaset, så de ikke kan bruges som betalingsmiddel i Dnamark efter d. 31. maj 2025.
Det betyder, at vi danskere nu skal se at få fingeren ud for få indleveret sedlerne, så vi kan få dem vekslet til gyldige pengesedler, medmindre vi gerne vil miste den værdi, sedlerne repræsenterer.
Umiddelbart skulle man tro, at det var noget, der kunne få danskerne til at strømme til pengeinstitutterne for at få sedlerne vekslet, men det er ikke ligefrem tilfældet.
En ny opgørelse fra Nationalbanken viser nemlig, at der er indleveret sedler til en værdi af 15,2 milliarder kroner - og det betyder, at der alene i 1000-krone sedler stadig mangler for en værdi af 6,3 milliarder kroner.
Det fortæller hovedkasserer i Nationalbanken, Niels Kaas, i en skriftlig kommentar til Ritzau.
770 millioner i juli
Foruden 1000-kronesedlen gælder udfasningen også ældre seddelserier fra 1944, 1952, 1972 og 1997.
I juli måned alene modtog banken 790 millioner kroner i 1000-kronesedler, og det er faktisk et lavere indløb end tidligere.
Nationalbanken forventer ligeledes, at tendensen med indløbet vil være for nedadgående i den kommende tid.
Men når det kommer til de ældre sedler, tegner der sig et spøjst billede. Der er nemlig kun et beskedent indløb af disse sedler, og det tyder ifølge hovedkasseren på, at sedlerne enten er gået tabt, eller at danskerne har lagt dem til side som samleobjekter.
"Det er dog stadig vigtigt for Nationalbanken at gøre opmærksom på, at også de ældre sedler ophører med at være lovligt betalingsmiddel den 31. maj 2025," lyder det fra Niels Kaas.
Danmark får en ny seddelserie i 2028 og 2029. Mindst 75.000 danskere har været inde og svare på et spørgeskema for at give et input til, hvordan sedlerne skal se ud.
Indtil videre er det kommet frem, at de tre kommende temaer bliver hav, blomster og hverdagsliv.