Har du aktier i en lokal bank, et bryggeri eller store virksomheder som Novo Nordisk eller Microsoft, kan dine arvinger potentielt undgå at betale aktieskat, hvis aktierne overgår til dem efter din død.
Dette gælder, hvis du ejer aktierne frem til din bortgang.
I stedet for at skulle betale aktieskat, kan arvingerne overtage aktierne skattefrit, og i nogle tilfælde sælge dem uden at betale skat af fortjenesten.
Hvis du sælger aktierne inden bortgang
Hvis du derimod sælger aktierne fra et almindeligt depot i dit eget liv, skal du betale aktieskat. Gevinsterne beskattes med 27 eller 42 %, afhængigt af størrelsen. Men når aktierne overgår som arv, kan dette ofte undgås, især hvis formuen ikke overstiger en bestemt grænse.
Advokat Camilla Kirk, fra Holst Advokater, forklarer til Faglige Seniorer: "Arvingerne behøver ikke beholde værdipapirerne fra et dødsbo. Ofte sælger de dem med det samme."
Selvom aktierne kan overgå skattefrit, skal arvingerne betale boafgift af den samlede formue, som de arver. For børn udgør boafgiften 15 %.
Dødsboer kan blive skattepligtige, hvis ...
Arvingerne skal dog være opmærksomme på, at dødsboer kan blive skattepligtige, hvis den samlede nettoformue er over 3.399.600 kr. i 2025. Dette gælder især for velhavende personer, hvor dødsboet skal betale skat af eventuelle gevinster fra aktierne, hvis de stiger i værdi fra det tidspunkt, de bliver overtaget af arvingerne.
Det kan derfor være en god idé at holde sig under denne grænse, for eksempel ved at give skattefrie gaver til familiemedlemmer.
Der er også specielle regler for dødsboer, hvor en ægtefælle sidder i uskiftet bo. I dette tilfælde skal dødsboafgiften kun betales, hvis den samlede værdi af aktiverne overstiger 6,8 millioner kr.
Pensionsopsparinger er ikke en del af dødsboet, hvis de går direkte til begunstigede familiemedlemmer, og disse beløb tælles derfor ikke med i opgørelsen af dødsboets formue. Når et dødsbo er skattepligtigt, kan det være fordelagtigt at vente med at afslutte boet, da der findes fradrag, som kan reducere skatten.