Er du klar til en krise? Så mange kontanter bør du have liggende

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Har du kontanter klar, hvis de digitale systemer går ned?

For at være godt forberedt på en pludselig krise er det vigtigt at tænke ud over de sædvanlige forsyninger som vand, dåsemad og alternative energikilder.

Ifølge Rasmus Dahlberg, der er leder af Center for Samfundssikkerhed ved Forsvarsakademiet, bør kontanter også være en del af kriseforberedelserne.

Han understreger over for B.T. nødvendigheden af at have kontanter til rådighed, men advarer mod at hæve hele opsparingen:

"Du skal ikke hæve hele din opsparing og putte ind under madrassen, for så udsætter du dig for andre risici", lyder det. I stedet anbefaler han at have et moderat beløb opdelt i mindre sedler.

Undgå store sedler

Når det kommer til beløbets størrelse, foreslår eksperten, at danskerne skal følge de råd, der bliver givet ud i udlandet. Her lyder anbefalingerne på, at man skal have omtrent 1.000 kroner liggende 100-kronesedler.

Ved at have mindre sedler mindsker man nemlig risikoen for, at diverse butikker nægter at tage imod ens penge.

Hvis alle begynder at betale med kontanter, kan store sedler nemlig hurtigt føre til, at butikkerne simpelthen ikke har flere byttepenge tilbage. På den måde risikerer du ikke at få nok tilbage selv, ligesom det også giver udfordringer for andre, midt i en krisesituation.

Bog på vej

På onsdag udgiver Rasmus Dahlberg sammen med journalisten Siri Schrøder en bog med titlen 'OBS: Oplysningerne til Borgerne om Samfundssikkerhed'.

Her deler de begge ud af, hvordan de selv har forberedt sig på en mulig krise.

At være forberedt på kriser handler ikke kun om fysiske ressourcer, men også om en realistisk og praktisk tilgang til de udfordringer, der kan opstå.