Der er store forskelle i arbejdstid, løn og pendlertid på tværs af Europa. Nogle lande fører en politik, der prioriterer en work-life-balance og formår at have en kortere arbejdsuge og samtidig opretholde en forholdsvist høj løn.
Ifølge en ny undersøgelse fra AHTI games er Holland et eksempel på et land, der netop forvalter denne balance gunstigt, idet de har den korteste gennemsnitlige arbejdsuge i Europa.
Holland balancerer arbejde og fritid
Med kun 30 timer om ugen tilbringer de hollandske arbejdstagere kortere tid på kontoret end deres europæiske naboer, men de får alligevel mere i løn, end man gør i mange andre lande.
Den gennemsnitlige månedsløn i Holland ligger nemlig på omkring 24.400 kr., hvilket svarer til den danske (24.200 kr.), om end vi må slide flere timer for den.
Ikke nok med at hollænderne arbejder færre timer, så har de også den ottende korteste pendlertid i Europa. Folk, der pendler til arbejde i Amsterdam eller Rotterdam, bruger i gennemsnit kun 28 minutter på deres daglige rejse.
Danskerne arbejder mere, men pendler mindre
Danmark slår imidlertid Holland med en endnu kortere gennemsnitlig pendlertid på kun 17 minutter. Faktisk er det den korteste gennemsnitlige pendlertid i Europa.
Selvom vi danskere bruger kortere tid på at rejse til og fra arbejde end hollænderne, arbejder vi i gennemsnit fire timer mere om ugen. Det er dog stadig en time mindre end nabolande som Sverige og Tyskland og tre mindre end lande som Luxembourg og USA.
Samtidig skal vores arbejdstid ses i sammenhæng med vores gennemsnitlige månedsløn, der er betydeligt højere end i fx Frankrig, hvor arbejdstagerne arbejder 35 timer om ugen, men i gennemsnit tjener 16.900 kr. I den anden ende af lønskalaen er Schweiz, hvor folk arbejder 35 timer om ugen og har en gennemsnitlig løn på 43.800 kr.