Frisør kommer med overraskende svar: Er det nødvendigt at bruge shampoo?

Mode med mere

16/06/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Mange har sikkert undret sig over, hvorfor vi egentlig bruger shampoo og om det overhovedet er nødvendigt.

Fra det øjeblik vi fødes, lærer vi, at sæbe er nøglen til renlighed, hvad enten det drejer sig om rengøring eller vask af tøj og sko.

Det samme har vi altid lært, når det kommer til personlig pleje og hårvask.

Men kan det virkelig passe?

Spørger man Tina Bak Christiansen, der er lærer på frisøruddannelsen på Syddansk Erhvervsskole, om man behøver shampoo, er det korte svar nej.

Det skriver Samvirke.

Shampoo fjerner nemlig det fedt, der naturligt produceres i hovedbunden. Det betyder, at kroppen vil producere mere fedt, og du vil på den måde ende i en ond spiral, hvor du vil føle, at håret er endnu mere fedtet end før du brugte shampoo, hvis du pludseligt stopper.

Håret dufter ikke længere af shampoo

Stopper man med at bruge shampoo, vil man efter en periode, hvor håret føles urent og fedtet, nå et punkt, hvor håret kan være helt selvrensende og ikke længere har brug for hårprodukter.

"Alle mennesker har nemlig en lugt, og den lugt bliver mere markant med alderen, så hvis du ikke bruger shampoo, vil dit hår med stor sandsynlighed komme til at lugte væsentligt kraftigere af dig," siger Tina Bak Christiansen. Hun påpeger også, at reaktionen kan variere afhængigt af hårtypen og slutter af med at nævne den absolutte undtagelse for en shampoofri tilværelse: Brugen af hårprodukter som voks, gel og lak.

Vidste du, at du kan lave din egen shampoo?

Du kan i stedet vaske håret med bagepulver. Dette kan ifølge den amerikanske frisør og hårekspert Lorraine Massey virke på samme måde som shampoo.

Sådan gør du

Bland en teskefuld bagepulver med en deciliter vand, kom massen i hovedbunden og massér.

Lad den virke et par minutter og skyl derefter med eddike. Da bagepulver kan give tør hovedbund, kan du ved brug af æblecidereddike modvirke den stærkt basiske effekt.