Du lukker ikke tingene og 6 andre ting, der kan ødelægge dit tøj i vaskemaskinen

Mode med mere

03/06/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Jeg skal vist have vænnet mig af med et par ting ...

Dagens vaskemaskiner gør det nemt at holde vores tøj friskt og hygiejnisk ved at fjerne olie, snavs og bakterier. Og selvom det er super hurtigt og langt nemmere end at vaske tøj i hånden, er der nogle faldgruber at undgå.

Uden korrekt behandling af dit vasketøj kan du beskadige dit tøj og forkorte dets levetid.

Det skriver Tom's Guide.

Uanset om du har en af de bedste vaskemaskiner eller ej, kan du stadig begå fejl, når du vasker dit tøj.

Så her får du en liste over almindelige fejl, du skal undgå, når du vasker tøj, for at sikre, at dit tøj altid forbliver i bedst mulig stand.

1. Du tømmer ikke lommerne

Dyk ned i lommerne, før du putter tøjet i vaskemaskinen. Hvis du ikke gør det, vil du fortryde at finde mønter, nøgler og skruer i vaskemaskinen.

Hvis der er en ivrig gør-det-selv-person i huset, kan søm og skruer nemt blive glemt, men de kan forårsage reelle problemer ved at rive i stoffer og beskadige maskinen.

Et af de mest frustrerende irritationsmomenter er at finde smadrede papirlommetørklæder i vasken. Fibrene går i stykker og spreder sig over hele vasken, dækker tøjet med hvide pletter og efterlader os med den omstændelige opgave at bruge en fnugrulle på hvert stykke tøj.

2. Du overbelaster maskinen

Med stigende energiomkostninger er vi alle mere opmærksomme på at spare penge, men at proppe vaskemaskinen for at reducere antallet af vaske er ikke effektivt.

Tøjet vil blive klemt sammen i tromlen uden tilstrækkelig plads til at bevæge sig og vil ikke blive vasket ordentligt. Hvis du gerne vil spare penge på din vask, er en anden måde at gøre det på at sænke vaske temperaturen på tøj, der kun er let snavset.

3. Du forsorterer ikke

Dine hvide ting vil ikke forblive hvide længe, hvis de blander sig med en bunke farvet eller mørkt tøj. Når du ikke har en fuld vask af én type tøj, kan det virke som en genvej at blande det hele, men det vil være til skade for din vask.

Inden du starter en vask, skal du sortere dine ting i hvidt, lyse farver og mørke farver. Du vil være taknemmelig for, at din nye røde sweatshirt ikke har afgivet farve på de smukke hvide badehåndklæder og gjort dem lyserøde.

Og husk at tjekke vaske temperaturen. Uld, linned og silke foretrækker en koldere vask end andre materialer.

4. Du lukker ikke tingene

Lynlåse har takkede tænder, og når de ikke er lukket, kan de fange og trække tråde på tøjet. Sørg for at lukke dem ordentligt, inden du putter dem i vaskemaskinen. Jeg vender ofte lynlåse på bukser indvendigt for ekstra beskyttelse.

Og husk lukningen på bh'er. Lukningerne kan blive viklet ind i andre tøjstykker og forårsage træk og revner.

En måde at beskytte dine bh'er og andet tøj på er at lægge dem i en vaskepose med net. På den måde er de indeholdt ét sted, og lukninger kan ikke hænge fast i andre genstande. Jeg foretrækker at bruge vaskeposer med snørelukning i stedet for lynlås, da det eliminerer eventuelle problemer med ekstra metal i maskinen.

5. Du går for varmt til værks

Medmindre du ønsker at krympe et stykke tøj, skal du aldrig vaske det ved en højere temperatur end det, der står på plejemærket.

Selvom dit tøj måske dukker op igen i en mindre størrelse, er det også sandsynligt, at farven vil falme.

Whirlpool siger, at genstande lavet af naturlige fibre som uld, linned, bomuld eller silke er mere tilbøjelige til at krympe, så vær ekstra forsigtig med disse genstande, når du indstiller temperaturen på dit vaskeprogram.

6. Du bruger for meget vaskemiddel

Kan dit tøj nogensinde blive for rent? Modsat hvad du måske tror, kan for meget sæbe, uanset om det er pulver eller flydende vaskemiddel, skade en vask.

Det overskydende vaskemiddel skaber flere bobler, som skal skylles ud af tøjet. Hvis den ekstra rest ikke bliver skyllet væk, kan den blive tilbage på dit tøj og blive fanget i områder, hvor det ikke kan fjernes.

Det kan også beskadige din maskine, da rester inde i maskinen opbygger sig, fanger lugte og fremmer vækst af skimmelsvamp.

Ifølge vaskemiddelvirksomheden Swash renser vaskemaskiner tøjet ved at lade tøjet gnide mod de andre beklædningsgenstande:

"Denne friktion hjælper med at fjerne snavs og pletter fra stoffet. For meget sæbe reducerer denne friktion, hvilket betyder, at dit tøj måske ikke bliver lige så rent, som det ellers ville."

7. Du renser ikke din vaskemaskine

Selvom din vaskemaskine bruges regelmæssigt - min bliver brugt dagligt - tænker du så over at rengøre den?

En tankegang er, at med hyppig brug må vand og vaskemiddel rense maskinen. Desværre er det ikke tilfældet. Snavs fra dit vasketøj og rester af vaskemiddel opbygges sammen med kalkaflejringer fra hårdt vand.

Så det er værd at rengøre din vaskemaskine regelmæssigt for at forhindre opbygning af mug og ubehagelige lugte.