"Det har slet ikke noget på sig": Danske eksperter med hård dom over middel mod hårtab

Mode med mere

22/06/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Har du prøvet dem?

De færreste jubler, når tindingerne langsomt trækker sig opad, og den egentlige hovedform kommer til syne.

Derfor tyer mange mænd, der oplever hårtab, til en særlig, lille ting, som angiveligt skulle kunne hindre denne proces, eller give dem håret tilbage.

Det skriver DR P3.

Selvom det er helt naturligt, kan det ofte være svært at acceptere, når håret begynder at blive tyndere.

I en tidligere undersøgelse, som Epinion udførte for P3, svarede hele 49 procent af de adspurgte mænd, at de frygtede at miste håret.

Dette afspejler også virkeligheden, hvor man på både hylderne og i webshops kan finde en lang række kosttilskud, herunder 'hårvitamingummier', som angiveligt skulle kunne stoppe hårtab.

Men virker det så?

Spørger man Jørgen Serup, der forsker i hårtab og er professor samt overlæge på Bispebjerg Hospitals hudklinik, og Susanne Gjedsted Bügel, som er professor i ernæring på Københavns Universitet, er det korte og meget kontakte svar "Nej."

Ifølge begge eksperter er der ingen dokumentation for, at de såkaldte 'hårvitamingummier' virker.

Jørgen Serup går endda så langt som at kalde vingummierne for "rent og skært show", der ikke har noget på sig.

Ser man på indholdet af gummierne, er det ifølge Susanne en ret sjov kombination af forskellige stoffer, som vi alle har brug for. Men som altså ikke virker medmindre du er i mangel.

Ligningen er altså simpel: Er du ikke i mangel, så er dit hår heller ikke.

Vitaminerne virker altså kun, hvis man har reel mangel, og langt de fleste af næringsstofferne i gummierne er vi allerede dækket ind af gennem kosten.

Hvad kan man så gøre, hvis man lider af hårtab?

Ingenting.

"Sådan er det bare," lyder det fra Jørgen Serup, der forklarer, at genetik er afgørende for hårvæksten, og er noget man hverken kan drikke eller spise sig fra.

Susanne er enig i denne udtalelse, men nævner dog, at man kan fremme en sund livsstil og bevare den eksisterende hårvækst ved at spise såkaldt middelhavskost. Det kan nemlig have indirekte god effekt på håret.

En middelhavskost består primært af grøntsager, frugter, bønner, ærter, nødder, korn, fisk og umættede fedtsyrer.